19. jul 2012.19. jul 2012.
ŠABAC MOJE MLADOSTI

DESET DECENIJA UNAZAD

Svoju životnu stazu vraćam za 88 godina unazad. Bilo je to 1924. godine. Imao sam sedam godina kada su me roditelji - sveštenik otac Uroš i majka Jelena doveli u Šabac. Iza sebe ostavio sam rodno selo Krivaju i došao u zavičajni Šabac. Iako sam ostavio Krivaju, Krivaja nikad nije ostavila mene. I danas, posle toliko decenija sveža su sećanja na zelena polja, rodne voćnjake, vinograde, šumu, reku Dobravu, česmu iza crkve, kamenu školu, stolara Adama i njegovu suprugu Daru, ćurčiju Iliju, kovača Jovu, školskog poslužitelja Čedu Gaćarića i neke ljude iz porodica Gavrilović, Bajić, Dimitrijević, Antonić. Posebna su sećanja na tradicionalni preobraženski vašar kada se na veliku poljanu između škole i reke Dobrave sjatilo na hiljade ljudi iz susednih sela, a zanatlije postavili tezge sa grnčarijom, drvenim proizvodima za kućne potrebe, abadžije sa seljačkim odelima, proizvođači liciderskih kolača i puno šatri od drvenih stubova i lisnatog granja. Naravno narod je uveseljavala ciganska muzika a omladina u narodnim nošnjama igrala je kola. I tako sve do ponoći.
Eto, ova sećanja čine da rodna Krivaja nikad nije napustila moje pamćenje u desetoj deceniji života.
Iz Krivaje došao sam u grad. Za dete od sedam godina velika promena. Upisali su me u prvi razred Osnovne škole “Vuk Karadžić“, u istoimenoj ulici gde smo stanovali u maloj prizemnoj kući sa tri odeljenja. Sećam se do nas je stanovao obućar Steva zvani Bećar, a preko puta ugledna porodica Krečković-Gajić iz koje potiču čuveni harmonikaš Đoka i fudbaler „Mačve“ Raduška Gajić.
Već iduće, 1925. godine uselili smo se u svoju tek sazidanu kuću. Gradnju kuće pomogli su očevi parohijani. Sav potreban kamen za temelj dovukli su iz kamenoloma u Ceru, iz Volujca kamen za krečanu, kao i svu potrebnu građu za krovnu konstrukciju (grede, rogove). To je bila pomoć seljaka, svom omiljenom višegodišnjem svešteniku.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa