19. jul 2012.19. jul 2012.
ZANATSKO UMETNIČKO DELO

BUNAR DOBROTE I LjUBAVI

Zadovoljstvo i divljenje stanovnika Trkališta drvodeljskim ostvarenjem samoukog stolara Živorada Markovića
Živorad Marković, penzioner iz Šapca, ekonomski tehničar po struci, sticajem okolnosti, Božijom promisli, ustvari, pre više od decenije počeo je da se bavi stolarskim zanatom iz hobija. Vremenom, to je preraslo u svojevrsno zanimanje i umetnički rad.
Stolarstvo Živorada prvenstveno psihološki ispunjava. Od kako mu je supruga Ksenija, viša medicinska sestra u Šapcu, pre 16 godina prerano preminula, Živorad je ostao sam sa sinovima Ivicom i Jovicom. Sam se starao o njima i podigao ih u ljude, a onda je, kad su oni otišli svojim životnim putevima, u bavljenju sitnim stolarskim radovima u garaži stambene zgrade u kojoj živi, pretvorene u specifičnu radionicu, našao određeni životni smisao. Tokom vremena, umetnička crta Živoradovog bića uticala je da njegovi stolarski radovi postanu i mala, i sve veća, umetnička dostignuća u drvetu. Svakako da u ovo vreme opšteg siromaštva stolarski radovi u garaži-radionici Živoradu dobro dođu, ali je za njega drvodeljski rad pre svega ispunjenje života. Pogotovo što su mu sinovi svoji ljudi: Ivica u Loznici, gde radi kao lekar, trenutno specijalizant psihijatrije, i Jovica, u Vršcu, diplomirani inženjer saobraćaja.
Dok je mini bunar sa fontanom, po sopstvenom nacrtu, radio pred garažom, stanovnici naselja Trkalište, na putu do svojih stambenih zgrada, zastajali su i divili se ovom Živoradovom drvodeljskom delu. Bunar se sada nalazi u dvorištu njegove sestre Nevenke u Masarikovoj ulici broj 117, u Šapcu. I ovde ljudi dolaze da gledaju ovaj lepi, dušom urađeni, stolarski rad samoukog umetnika Živorada Markovića.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa