19. jul 2012.19. jul 2012.
U ŠABAČKOM KRAJU POČELA BERBA KUPINE

NIZAK PRINOS DOBRA CENA

Zasadi kupine na teritoriji opština Šabac, Koceljeva, Bogatić, Vladimirci i Obrenovac prostiru se na površini od 800 hektara. Otkupna cena ovih dana dostigla je visinu i do 100 dinara za kilogram prve klase.
Međutim, prema rečima mačvanskih proizvođača kupine „džabe“ što je cena 100 dinara, kada je nema. Sa druge strane proizvođači kupine u Ljuboviji nisu imali posledice od mraza i zadovoljno trljaju ruke, jer će ove godine imati dobru zaradu.
- Berba je na samom početku. Cena od 125 dinara za kilogram kupine je odlična. Ako sušni period nastavi prinos će biti umanjen. Za sada vlage još uvek ima u zemljištu. Parcele koje se ne navodnjavaju podbaciće, kaže stručni saradnik za poljoprivredu opštine Ljubovija Milisav Vićentić.
- Ova zima nije bila blagonaklona prema ovoj voćnoj vrsti. Visok je stepen oštećenja od mraza, pogotovo u Mačvi gde dostižu i 80 odsto. Nije izmrzao samo onaj deo koji je bio prekriven snegom. Na višim terenima u Pocerini izmrzavanja su do 50 odsto. Proizvođačima ne idu na ruku ni svakodnevne visoke temperature, jer dovode do pojave ožegotina na plodovima. Usled nižih prinosa, očekuje se manja ponuda na tržištu, veća tražnja, a samim tim i dobra cena, rekao je Milorad Jocković iz šabačke Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.
- Planiramo da otkupimo oko 500 tona ovog voća. Ove godine cena je dobra. U zavisnosti od tražnje na Evropskom tržištu, kao i od kvaliteta videćemo u kom smeru će se kretati cena, rekao je zamenik direktora „Libertasa“ Slobodan Žunić.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa