19. jul 2012.19. jul 2012.
FRANCUSKA

DINAR I DINAN

Promenadom mesečevog sjaja započinjemo obilazak gradića Dinar, ekskluzivnog provansalskog letovališta sa raskošnim vilama i “™Smaragdnom obalom. I pored sve raskoši, razmetljive lepote mesta i njegov izuzetan položaj sa mnogo zelenila, parkova i cvetnih skverova - najsnažniji utisak ostavlja hidrocentrala na reci Rank.
Ponosni dinarski domaćini tvrde da je jedinstvena u svetu zahvaljujući enormnoj razlici plime i oseke (za vreme plime sa jedne, a za vreme oseke sa druge strane), pokreću se turbine hidrocentrale pri čemu se stvara električna energija u snazi jedne četvrtine nuklearke.
DinaN, grad ili slika...
Mnogo snažnije utisak na mene ostavlja susedni gradić Dinan.
Prva pomisao je da vreme u njemu stoji; možda još od kaldrmisanja ulica, starinskih kandelabri, sivih drveno-kamenih kuća špicastih krovova... zidanih početkom 18. veka.
Kad sam se naslonila na ivicu širokog zida i pogledala predeo ispod mene ““ zastaje mi dah! U plodnoj zelenoj dolini u “™zagrljaju“™ reke i šuma ““ blista Donji grad (Dinan) toliko lep da se pitam da li je dole zbilja grad - ili možda slika nekog impresioniste...

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa