19. jul 2012.19. jul 2012.
DEJAN RISTIĆ, UPRAVNIK NARODNE BIBLIOTEKE SRBIJE

TRADICIJA, ZNANjE, ISKUSTVO

Tokom zvanične posete prošlog petka, 13. jula, Biblioteci šabačkoj istaknuto da je ona jedna od najznačajnijih na teritoriji Republike Srbije. O gostovanju izložbe „Srbija na karti Evrope i sveta“ tokom jeseni razgovarano i sa gradonačelnikom Milošem Miloševićem
Sto osamdeset godina unazad praksa je da upravnik Narodne biblioteke Srbije obiđe najznačajnije bibliotečke institucije u zemlji. Tako je prošlog petka u poseti Biblioteci šabačkoj bio i upravnik Dejan Ristić. Tom prilikom naglasio je da se Biblioteka šabačka po načinu i kvalitetu rada, bogastvu programa koji se realizuju, posebnom odnosu prema sredini i saradnji sa lokalnim vlastima, izdvaja u odnosu na druge biblioteke.
- Kako posete upravnika Naconalne biblioteke nisu toliko česte sam ovaj prvi izlazak iz Beograda u Šabac govori da Narodna biblioteka Srbije kao nacionalna biblioteka prepoznaje značaj Biblioteke šabačke. Ovom posetom mi želimo, ja lično, a naravno, i u ime svojih kolega, stručnjaka nacionalne biblioteke, da odam priznanje kolegama i upravi Biblioteke šabačke na svemu onome što se do sada radilo, na onome što se trenutno radi. Naravno, i na onome što je u planu kada je u pitanju sama institucija Biblioteke koja je ujedno i najstarija ustanova kulture ne samo u Šapcu već i u ovom delu Srbije ““ rekao je Dejan Ristić.
Biblioteka šabačka je na nedavnom konkursu IFLE, Svetske asocijacije biblioteka, prošla sa četiri projekta. To je veliki uspeh s obzirom na činjenicu da je samo sedam projekata prihvaćeno iz Srbije.
- To upravo govori o visokom kvalitetu rada, izuzetnom profesionalizmu, jednom posebnom odnosu zasnovanom na tradiciji, velikom znanju, ogromnom iskustvu. Ali, s druge strane, zagledanosti u budućnost. Jako je važan i taj spoj dobrog utemeljenja u prošlosti i znanju ali i okrenutosti ka budućnosti. To daje rezultate. To je očigledno kada je Šabac u pitanju.
Zbog značaja koji Biblioteka ima ne samo u Šapcu, već i u čitavom regionu Mačve i Podrinja, tokom septembra meseca organizovaće se gostovanje izložbe Narodne biblioteke Srbije „Srbija na karti Evrope i sveta“. Otvorena na Dan državnosti, 15. februara ove godine, izazvala je veliku pažnju kako domaće tako i međunarodne javnosti. Iz bogate kartografske zbirke, koja broji više desetina hiljada jedinica kartografskog materijala starog preko hiljadu godina izdvojeno je tridesetak najdragocenijih atlasa i karti.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa