19. jul 2012.19. jul 2012.
ALTERNATIVNE SANKCIJE U SRPSKOM ZAKONODAVSTVU

RAD U JAVNOM INTERESU

Sudije u Srbiji osobama osuđenim za lakša krivična dela sve češće izriču alternativne sankcije, poput društveno korisnog rada, umesto zatvorskih kazni. Čim se obezbede tehnički uslovi ova vrsta sankcija moći će da se primenjuje i u javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Šabac
Rad u javnom interesu, kao vrsta alternativnih sankcija, može da se izrekne osobama osuđenim za krivična dela za koja je propisana kazna zatvora do tri godine ili novčana kazna. Proces resocijalizacije mnogo je lakši osobama koje su umesto u zatvoru kaznu odslužile u nekoj od društvenih ustanova, ističe sudijski pomoćnik Osnovnog suda u Šapcu Tanja Đorđević.
- Kazna „rad u javnom interesu“ uvedena je u krivično zakonodavstvo Republike Srbije kao manje represivna mera od zatvora i predstavlja opomenu društva osobama koje su učinile blaže delikte. Suština ove kazne je podvrgavanje osobe društveno korisnom radu kojim se ne vređa njeno dostojanstvo i koje se ne vrši sa ciljem sticanja dobiti. Prilikom izricanja ove kazne sud, imajući u vidu svrhu kažnjavanja, posebno uzima u obzir vrstu učinjenog krivičnog dela i ličnost učinioca, pri čemu je neophodno da je u pitanju osoba koja svrhu kažnjavanja može shvatiti i bez boravka u zatvoru, a sve to zahteva spremnost osobe da obavlja rad u javnom interesu, za šta je potrebna njena saglasnost ““ navodi Đorđević.
Predstavnici Grada Šapca i Ministrastva pravde potpisali su Sporazum o alternativnim sankcijama kroz društveno koristan rad koji će se sprovoditi u ustanovama i javnim preduzećima čiji je osnivač Grad. Čim se obezbedi adekvatan smeštaj povereništvu Uprave za izvršenje krivičnih sankcija deo osuđenika moći će da bude upućen u neku od ovih ustanova na društveno koristan rad.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa