19. jul 2012.19. jul 2012.
PŠENICA ZA ROBNE REZERVE

HLEBNO ŽITO ČEKA BOLjU CENU

U toku otkup ovogodišnjeg roda pšenice po ceni od 23 dinara po kilogramu sa PDV, preko Produktne berze u Novom Sadu
Republička direkcija za robne rezerve izvršiće otkup 100.000 tona pšenice, od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Prema rečima direktora šabačke Direkcije za poljoprivredu Predraga Srdanovića ovogodišnja žetva bila je jedna od uspešnijih.
- S obzirom na vremenske prilike rod pšenice je izuzetno dobar i biće je dovoljno. Proleće je bilo nepovoljno za strna žita. Ali, početkom maja vreme je pogodovalo njenom razvoju i nalivanju zrna. Suša nije odgovarala jarim usevima, ali je sprečila širenje bolesti i doprinela ranijem dozrevanju zrna pšenice. Žetva je lako obavljena. Zrno je suvo i kvalitetno, sa prosečnim hektolitrom oko 80. Očekujemo kvalitetno brašno. Naši skladištari su već napunili svoje silose, kaže Srdanović, dodajući da su čak morali da iznajmljuju dodatne slobodne prostore kako bi je uskladištili.
Skladištari, mlinari i trgovci počeli su kupovinu žita. Svaki proizvođač koji želi da proda svoj rod treba da se javi Produktnoj berzi. Individualni proizvođači mogu predati najmanje pet, a najviše 100 tona, odnosno zadruge minimum deset, a maksimalno 150 tona.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa