26. jul 2012.26. jul 2012.
ŠABAC MOJE MLADOSTI

SRBI SRUŠILI TORANj

Iako je prošlo nekoliko godina od završetka Prvog svetskog rata, sve porušene zgrade od bombardovanja nisu obnovljene. Pamtim porušeni toranj šabačke crkve. Tražio sam istorijski podatak kad je i ko je srušio toranj naše saborne crkve? Pretpostavljao sam da je delo Austrijanaca koji su 1914. godine bombardovali Šabac, i porušili mnogo zgrada. Da bih proverio i tačno napisao obratio sam se profesoru istorije Bogdanu Sekendeku. Od njega sam dobio odgovor da su toranj srušili Srbi jer su se na tornju nalazili austrougarski izviđači sa mitraljezom. Okupatori su avgusta 1914. godine u crkvu zatvorili nekoliko stotina Šapčana, porodica sa decom. U crkvi su se mnogi ugušili a neke su izvodili u portu i streljali. Među ovim nesrećnicima bila je i porodica poznatog glumca Ljubiše Jovanovića: majka Jelena sa dva maloletna sina i četiri kćeri. Ljubiša je imao samo šest godina. Neko je obavestio našu vojsku na Ceru. Sa četom pošao je vojvoda Tankosić. Sa Jevremovačkog brda vojnik rodom iz Kaone opalio je iz topa i granata je udarila u toranj. I pre nego što je usiljenim maršem stigla naša vojska Austrijanci su napustili crkvu ostavljajući preko stopedeset nedužnih civila u crkvi i porti gde su sahranjene, srećom majka Jelena sa šestoro maloletne dece ostali su živi.
Kao dete upoznao sam Jovanoviće jer su stanovali u našij blizini na drvarskoj pijaci koja se nalazila oko arteske česme ispred današnje sokolane. Ljubiša je tada išao u Učiteljsku školu i aktivno učestvovao u dramskoj sekciji gimnazije “Dobrica Milutinović“.
Godine 1961. Jugoslovensko dramsko pozorište gostovalo je u Šapcu sa dramom “Otkrića“ Dobrice Ćosića. Ceo siže drame odnosio se na tragični događaj u šabačkoj crkvi. Predstava je izvedena u prepunoj sali Doma sindikata. Trajala je četiri sata na otvorenoj sceni. Među glumcima je bio i naš Šapčanin, inače doajen jugoslovenskog glumišta Ljubiša Jovanović. Posle predstave u intervjuu za “Glas Podrinja“ rekao mi je da je igranje u ovom komadu na njega posebno emotivno delovalo. Prvo zbog potresnog teksta, a drugo zbog potresnog sećanja na lično doživljenu tragediju u šabačkoj crkvi. Pitao sam Ljubišu šta je na njega najviše uticalo da postane profesionalni i ugledni glumac i da gluma ostane njegovo životno opredeljenje?
“Mladi profesor Žika Popović otkrio je moj glumački talenat i sugerisao da se posvetim glumi“.
Na rastanku rekao je ovu misao koju još nisam zaboravio: “Šabac me je stvorio glumcem“.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa