26. jul 2012.26. jul 2012.
MATIJA BEĆKOVIĆ U „GLASU CRKVE“

POEZIJA IPAK ŽIVI

„Istina može biti jedna, a to je da je naš jezik živ. To je naša jedina institucija, sačuvana arhiva, biblioteka u kojoj su zaposleni pesnici“
Dobro poznatim stihovima „Čuo sam da je izašla knjiga“ Matija Bećković otvorio je pesničko veče u utorak, 24. jula, u amfiteatru „Glasa Crkve“. Ni kiša, koja je počela da pada pred sam početak, nije sprečila ljubitelje poezije i poklonike jednog od najvećih živih pesnika da uživaju, smeju se, ali i tuguju otkrivajući istinu da je „čovek jezik, a jezik kuće i kućišta to je čovek. Kad jezika nema, ni čoveka nema“.
-Istina može biti jedna, a to je da je naš jezik živ. To je naša jedina institucija, sačuvana arhiva, biblioteka u kojoj su zaposleni pesnici. Kada ljudi slušaju zakone, metriku, sazvučja sopstvenog jezika, onda ih to povezuje sa svim pokolenjima, i sa kosmosom, i sa Zemljom. Ta najveća tajna postoji na svetu, a to je maternji jezik koji se ne slučajno poredi sa majčinskim poreklom. Kako je rekao Momčilo Nastasijević: „Na koji zvuk drhtiš te si majke sin“ ““ rekao je Matija Bećković.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa