26. jul 2012.26. jul 2012.
VELIKI POTENCIJAL UPOTREBE OBNOVLjIVIH IZVORA ENERGIJE

ZELENA EKONOMIJA ŠANSA ZA RAZVOJ

Stručnjaci smatraju da Srbija ima ogroman potencijal u oblasti zelene ekonomije, koja obuhvata obnovljive izvore energije, organsku poljoprivredu i energetsku efikasnost. Velike mogućnosti posebno su izražene u oblasti poljoprivrede, pošto se ostacima strnih žita, odnosno njihovom preradom u pelet, mogu grejati čitava naselja
U procesu približavanja Evropskoj uniji Srbija mora da dostigne, za naše uslove, veoma rigorozne standarde u oblastima ekološke politike i održivog razvoja. Poštovanjem ekoloških principa vodi se odgovorna politika prema budućim generacijama, a pravilnim sprovođnjem strategije održivog razvoja pruža se mogućnost ekonomskog razvoja države. Dr Dejan Pavlović, predsednik „Zelenih Srbije ““ Pokret za Šabac“, smatra da pravna i fizička lica mogu imati direktnu finansijsku korist proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora.
- Zelena ekonomija predstavlja transformaciju tehnoloških procesa proizvodnje, čime se omogućava efikasnije iskorišćavanje prirodnih resursa i smanjenje štetnih uticaja po životnu sredinu. Suština zelene ekonomije je u korišćenju obnovljivih izvora energije, energetske efikanosti i organske poljoprivrede u kojoj je cilj da se upotreba hemijskih sredstava eliminiše ili barem smanji na najmanju moguću meru. Zelena ekonomija sadržana je i u Strategiji o održivom razvoju naše države, pri čemu osim značaja u oblasti očuvanja životne sredine njen potencijal pronalazimo i u mogućnosti ravnomernog regionalnog razvoja, odnosno unapređenja kvaliteta života u lokalnim zajednicama ““ objašnjava dr Pavlović.
Orgomne šanse za razvoj i uštedu postoje u poljoprivredi, pošto se ostaci strnih žita mogu koristiti za grejanje. Direktor Direkcije za poljoprivredu Predrag Srdanović navodi da su pojedinci već prepoznali prednosti alternativnih izvora energije.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa