Info

2. avgust 2012.2. avg 2012.
ZABELEŽENO U SELU BELOTIĆ

LIPICANERI ĐOKE MARKOVIĆA

U idiličnom domaćinstvu Đorđa Markovića rođenog 1961. godine, par Lipicanera mami pažnju brojnih znatiželjnika. Prelepi četvoronogi ukras potomci rasnih grla stari su 13 i 14 godina, i vode poreklo poput ženke od čistokrvnog arapskog grla.
- Nasledio sam ljubav ka konjima od dede Ivana, oca Save i strica Mila koji su uvek imali dobre konje. Ja pamtim sve od 1968. godine i grla Korvensano Gajetano, potom su usledili Favor i Pakra, Favor i Sana te Favor i Bregava. Sadašnji Korvensano Karašica i Borka ukras su domaćinstva, ali i skupo zadovoljstvo pošto živim isključivo od poljoprivrede, kaže Marković i dodaje.
- Nadam se da ću izboriti pomoć Direkcije za poljoprivredu, i lokalne samouprave, da priredimo smotru ovih lepotana u dogledno vreme, pošto je teško shvatljivo da u dve opštine ima po par ovih konja, koji su nestvarni i lepotom i drugim osobinama kojima plene pažnju svakoga. Od svatovskih kolona do sajmova gde su moji konji zavredeli nagrade, i vredne pehare koji su uz slike svedočanstvo vremena. Sve je teže baviti se konjarstvom ali istrajavam, kaže uporni Marković koji na idiličnom imanju gaji konje nestvarne lepote.
Pastuv je bio na Novosadskom sajmu četvrti u svojoj klasi a kobila peta, tek da se zna. Pošto takmičarski deo je u drugom planu. Ljubav je vodila i ona izvire iz ovog domaćinstva i svakog pogleda Đoke Markovića ka svojim lepotanima. Istrajaće kaže jer bez njih teško može zamisliti život.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa