2. avgust 2012.2. avg 2012.
NEVREME U KOCELjEVAČKOM KRAJU

GRAD OPUSTOŠIO VOĆNjAKE

U nedelju u popodnevnim časovima nevreme praćeno olujnim vetrom i gradom veličine oraha zahvatilo je područje koceljevačke opštine. Stradali su voćnjaci, vinogradi i polja kukuruza u delu Koceljeve i selima Družetić, Bresnica, Subotica i Ljutice.
Najveće štete, koje se procenjuju i do 90 odsto, pričinjene su u Družetiću na stablima šljive. Na oko 300 hektara pretežno ovog voća gotovo da nije ostalo ništa. Plodovi se, kako kažu meštani, ne mogu iskoristiti ni za ishranu stoke jer su još uvek nezreli, a usled oštećenja lastara neizvestan je rod i za sledeću godinu. Pojedine poljoprivrednike grad je ostavio bez ikakvih prihoda.
Velike štete grad je naneo i kupini na oko deset hektara kao i vinovoj lozi. Oštećenja se na ovim površinama, prema prvim procenama, kreću u rasponu od 50 do 80 odsto, a slične štete su nanete i na oko 200 hektara kukuruza kao i na oko dva hektara bašta.
- Ukupno procenjena šteta je oko 50 miliona dinara, a najveća je na šljivama i iznosi oko 30 miliona. Ovo su prve procene i u narednih nekoliko dana imaćemo preciznije podatke jer je komisija već na terenu, procenjuje procenat oštećenja i visinu štete - izjavio je načelnik za poljoprivredu Miodrag Tadić i dodao da će se koceljevačka opština sigurno obratiti za pomoć Vladi Republike Srbije, odnosno Komisiji za elementarne nepogode, zatim Sektoru za vanredne situacije i Ministarstvu poljoprivrede.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa