2. avgust 2012.2. avg 2012.

ZGRADE KOJIH DANAS NEMA

U trećoj deceniji prošlog veka Šabac je malo ličio na savremeni Šabac. Kao dečaku u sećanju su mi ostale zgrade kojih danas nema. Na mestu Narodne banke i sa jedne i sa druge strane bile su niske prizemne zgrade. Na početku Karađorđeve ulice, kasapnice Rumla i Kosovca. Zatim staklorezačka radnja i knjigoveznica Stanković. Potom hotel Pariz u kome su davane bioskopske i pozorišne predstave i organizovane čuvene zabave i maskenbali. Sa ove strane, prema crkvi bila je Kurtovića apoteka i konfekcijska prodavnica. Mislim da je vlasnik bio Koča Konstantinović.
Preko puta današnje banke, na lokaciji sadašnjeg “Zelenog venca“ bile su manje zgrade sa trgovinskim lokalima. Na samom uglu kolonijalna radnja Đeranić. Sećam se ispred je bilo veliko drveno bure sa usoljenim jeguljama. Za vreme posta, parčići jegulja stavljani su u pasulj ili pirinač (pilav).
Na mestu hotela Jugoslavija bila je poznata kafana “Devet direka“. Ostala mi je u sećanju kao i roštilj na uglu ispred nastrešnica koja se oslanjala na “Devet direka“. Ova kafana bila je sastajalište šabačkih boema, glumaca, profesora, i uglednih trgovaca. “Kafana je podignuta 1807. godine a porušena 1928. Bila je na obali bare Oveljače i pred mostom kojim se tada prelazilo iz nove čaršije na Kamičak. I Janko Veselinović je kod “Devet direka“ pisao priče i nosio preko puta u štampariju Andrije Slavuja.“ (iz letopisa Gliše Babovića).

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa