9. avgust 2012.9. avg 2012.
U NEDELjU ODRŽAN 43. MEĐUNARODNI PLIVAČKI MARATON „FINA GRAND PRI“ OD JARKA DO ŠAPCA

TRIJUMF RUSKIH PLIVAČA

Šabac se još jednom pokazao kao dobar domaćin najboljim maratoncima - plivačima koji su u naš grad došli sa svih strana sveta. Učestvovalo skoro četrdeset plivača i plivačica iz sedamnaest zemalja. U izuzetno neizvesnom finišu trke, na cilj prvi stigli Ivan Afanevič i Olga Kozidub iz Rusije. Najuspešniji plivač iz Srbije, petnaestogodišnji Nikola Stupar, zauzeo deseto mesto. Posetioci na kompleksu Stari grad pratili takmičenja u kajaku, atletici, rvanju na pesku, streličarstvu, plivanju na 50 i 1200 metara. Pokrо
Međunarodni plivački maraton od Jarka do Šapca, simbol je čuvanja uspomene na tragičan događaj iz 1941. godine, kada su nemački okupatori preko 4.500 Šapčana usiljeno sproveli do logora u sremskom selu Jarak. „Krvavi marš“ dug 22 kilometra mnogi stanovnici Šapca nisu preživeli. Dobar deo onih koji jesu, ostali su među živima zahvaljujući pomoći i solidarnosti žitelja sremačkih sela koji su nevoljnicima iz kolone doturali hranu i vodu. Više od četiri decenije ova trka ima i naziv „Trka mira“ u znak večnog prijateljstva ljudi sa obe strane reke Save.
Ove godine, maraton je organizovan po 43. put, a trka je od 2004. godine u zvaničnom kalendaru Svetske plivačke federacije kao „FINA svetski kup“. Dobrom organizacijom, i velikom zainteresovanošću najboljih maratonaca sveta, šabačka trka 2007. godine dobila je još jedno priznanje iz FINA. Maraton od Jarka do Šapca uvršten je u grupu deset najkvalitetnijih „Grand pri“ plivačkih maratona na otvorenim vodama u svetu.
U nedelju, petog dana avgusta, među četrdesetak plivača i plivačica iz sedamnaest zemalja sveta, najbrži je bio dvadesetjednogodišnji Rus Ivan Afanevič sa vremenom 2 sata, 51 minut, 17 sekundi. Nepun minut posle njega, na cilj su stigli prošlogodišnji pobednik Đilermo Bertola iz Argentine (2,52,07), treći je bio Irac Kris Brejven (2,52,15), četvrti Duje Milan iz Hrvatske (2,53,52), peti Anton Filipas iz Rusije (2,54,06). Najbrži predstavnik Srbije bio je petnaestogodišnji Novosađanin Nikola Stupar, koji je na cilj stigao deseti (3,05,47).
U konkurenciji dama finiš je bio izuzetno neizvestan i uzbudljiv. Pobedila je Ruskinja Olga Kozidub (3,01,05), sa nepune dve sekunde zakašnjenja na cilj je stigla Silvija Ribarova iz Češke (3,01,07,34), a samo šezdeset dve stotinke za Čehinjom u cilj je uplivala Aleksandra Sokolova iz Rusije (3,01,07,96). Peta je bila Ines Han iz Nemačke (3,03,42)
- Izuzetno sam zadovoljan što sam pobedio u Šapcu. Konkurencija je bila veoma jaka, a voda pretopla, tako da nije bilo lako isplivati ovih 19 kilometara. Nadam se da ću i naredne godine doći u Šabac i odbraniti titulu najbržeg - poručuje pobednik Ivan Afanevič.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa