9. avgust 2012.9. avg 2012.
ZAVRŠENO 44. HAJDUČKO VEČE, KRAJ DRINE U CRNOJ BARI

HARAMBAŠA PELIĆ

U Mačvanskoj svadbi evocirane uspomene na staru Mačvu. Treći put titulu harambaše osvojio Miloš Pelić, student veterine iz Salaša Crnobarskog. Najlepši fijaker Vladana Radovanovića, zaprega Đorđa Živkovića, a narodna nošnja Vladana Davidovića
Parada fijakera i čeza sa veselim svatovima odevenim u narodnu nošnju, krenula je sa hipodroma u Bogatiću. U njoj je bilo dvadesetak, “nakinđurenih“ vranaca i dorata, a na čelu Vlajića fijaker i u njemu pravo šarenilo od narodnih nošnji. Još jednom je potvrđeno da “Mačvanska svadba“ po tradicionalnim običajima ima dosta poklonika. Mnogi su izašli iz svojih kuća da pozdrave raspevanu svatovsku povorku, koja se sa hipodroma kretala asfaltnim drumom.
U centru Bogatića, ispred zgrade Skupštine opštine mladi članovi folklornih ansambala iz više mačvanskih sela poveli su kolo u koje su se uhvatili i mnogi od prisutnih poklonika igre i pesme. Drugi su pak sve to znatiželjno posmatrali ispod suncobrana i sa terasa obližnjih kuća. Stolice pred hotelom i drugim ugostiteljskim objektima gde su svatovi prolazili, bile su ispunjene do poslednjeg mesta, bez obzira na izrazito toplo vreme ( temperatura je bila blizu 40 stepeni Celzijusa).
Svatovi su “uspešno“ savladali hajdučku busiju, postavljenu na samom ulasku u Sovljak, a posle čašćenja, stigli u Etno park ( mačvanski muzej starina pod vedrim nebom) i tu je po tradicionalnim običajima mlada Marija Radovanović ( devojka u narodnoj nošnji, specijalno pripremljena za ovu priliku) u društvu najbližih ( sve imitatori) izvedena iz roditeljskog doma uz kolo mladih folklorista, svirku i pesmu. Čašćenje u veseloj atmosferi nastavljeno je pod krošnjama stoletnih stabala lipe. Fijakeristi su tu malo predahnuli, a potom nastavili put u Crnu Baru, gde je u Vasinom šibu, nedaleko od plahovite Drine, obavljeno venčanje.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa