9. avgust 2012.9. avg 2012.
ŠABAC MOJE MLADOSTI

SVESLOVENSKI SLET U BEOGRADU

Posebnu pažnju u mojim sećanjima na šabačke dane zaslužuje nastavnik gimnastike Jurij Gradov, ili kako smo ga popularno zvali Brat Jura. Kao ruski emigrant posle Oktobarske revolucije, došao je prvo u Beograd gde je završio kurs za nastavnika gimnastike - fizičke kulture.
Nastavnik gimnazije u Šapcu postao je 1920. godine i bio sve do početka Drugog svetskog rata. Ratnih godina bio je u nemačkom zarobljeništvu, da bi se već 1945. godine ponovo vratio svome voljenom Šapcu.
Pored održavanja časova gimnastike (danas fiskulture), bio je organizator svih sportskih manifestacija u gradu. Na kraju svake školske godine na stadionu “Mačva“ održavani su sletovi. Po tri meseca, na časovima gimnastike uvežbavali smo taktove sletskih vežbi. Kad je loše vreme vežbali smo u učionici a kada je lep dan u dvorištu škole koje se prostiralo između stare i nove zgrade gimnazije. A dvorište pošljunčano pa kad su sklekovi mi nažuljamo i ruke i kolena. A Brat Jura samo diriguje: “Ena, dva, ena, dva!“ i po desetak puta “Ostav!“ kad samo jedan pogreši u nekom taktu. Uoči generalne probe na stadionu “Mačve“ rekao nam je da svaki donese poklopac imalinske posude sa jednim povećim ekserom. Čudimo se šta će nam ovo. Kad smo se pre početka svoje vežbe postrojili u razmaku jedan metar i Brat Jura prekontrolisao da su svi u redu jedan iza drugog i horizontalno, i vertikalno pa dijagonalno, rekao je da ispod svojih stopala u zemlju prokucamo ovaj poklopac od kutije imalina za cipele. To nam je bio siguran orijent tokom izvođenja vežbe. A Brat Jura je sa tribina dirigovao uz pratnju odgovarajuće muzike preko gramofona sa velikom trubom.
Naša gimnazija počastvovana je i učešćem na Sveslovenskom sletu koji je održan u Beogradu 1930. godine. Četvrti razred gimnazije, sa još desetak gimnazija, od organizacionog odbora sleta dobili smo iste taktove vežbi. Nekoliko meseci smo uvežbavali. A na slet nas je odveo Brat Jura. Imali smo bele košulje i crvene gaće. Tu sam se sastao i sa bratom od tetke Dragom Bajićem jer je i njegov četvrti razred Druge muške gimnazije iz Beograda učestvovao u istoj masovnoj vežbi.
U počastvovanoj loži bio je kralj Aleksandar Karađorđević. Kraj njega je bio i sedmogodišnji prestolonaslednik Petar u sokolskoj uniformi. Naš Brat Jura bio je zadovoljan našom vežbom i u maturskim svedočanstvima svima je iz gimnastike bila petica.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa