9. avgust 2012.9. avg 2012.
EKSLUZIVNA REPORTAŽA!!! ISLAND

REJKJAVIK

Rejkjavik je glavni i najveći grad Islanda i ima 170 hiljada stanovnika. Osnovan je u 9 veku.
Norvežanin Arenson, plovio je Severnim morem i sa broda ugladao obalu sa koje se izvijao dim; ubeđen da je to znak naseljenog mesta, posle duge plovidbe nemirnim vodama pristao je. I mada je shvatio da je „dim“ bio od gejzira, Arenson je odlučio da ostane. Zbog oštre zime na severu ostrva vratio se ali se kasnije predomislio i odlučio da ponovo ode. Ovog puta na jug ledenog ostrva sa sobom je poveo porodicu i nekoliko prijatelja, a potom su stigli ostali Skandinavci. Tako je osnovano prvo naselje na Ledenoj zemlji. U centru grada glavni trg nosi ime oca nacije, a iz dva kamena debla neprestano izlazi para. Zanimljiv podatak govori da je ovoj, po svemu neobičnoj, zemlji bilo potrebno devet vekova da sakupi samo 167 stanovnika ““ a još samo dva veka - da bi došao do današnje cifre.
Prohibicija je uvedena na Island godine 1915. i trajala sve do 1935. kad je konačno odobrena upotreba vina i žestokih pića. Zabrana PIVA ukinuta je 1988. godine i primenjuje se tek ““ od 1989!!!
Boks je bio zabranjen na ovom ostrvu ““ sve do 2001. kada je ova „plemenita veština“ zaživela i na Islandu!!!!
Rejkjavik je prestonici Islanda. U njemu živi 2/3 stanovnika od ukupno 319 hiljada koliko ih ima na celom ostrvu. Gustina stanovnika je 2, 8 stanovnika po k.m.
Rejkjavik leži na blagim brežuljcima koji se pružaju sve do velike morske uvale u kojoj se nalazi luka, i ultra-moderno arhitektonsko zdanje, Koncertna dvorana. ima Biblioteku sa 120 hiljada knjiga, Nacionalni muzej, statuu Jana Sigursona (borca za nezavisnost Islanda), jezero obraslo zelenilom, pešačku zonu, i besprekorno čiste ulice. Zbog vetrova koji neprestano duvaju sve zgrade na Islandu imaju neobične prozore sa izuzetno velikim oknima u kojima su prozorčići ““ i jedino se oni otvaraju. Island ima dva univerziteta; jedan na severu i drugi u Rejkjaviku; pohađa ih 18000 studenata (školovanje je maltene besplatno). Postoje svi fakulteti izuzev veterinarskog (zbog oskudnog broja životinja). U Rejkjaviku se nalazi i Kulturni centar nordijskih zemalja.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa