9. avgust 2012.9. avg 2012.
POLICIJSKA ISPOSTAVA ŠABAC

REČNA POLICIJA BEZ ČAMCA

Rečna patrola pri Policijskoj ispostavi Šabac ne radi već više od dve godine jer nemaju plovilo. Četvorica ljudi koji imaju rešenja za vozača čamaca sada su na nekim drugim poslovima. Čamac koji su imali ne može više da se popravlja
Prvi i jedini čamac koji je rečna patrola koristila sve do sada kupljen je davne 1986. godine. U policiji kažu da je krpljen dok nije došao u fazu da više nema šta da se okrpi. Druga dva dobijena su od Beograda kao otpisana i neispravna. Vladimir Andrić, vozač motornog čamca PI Šabac navodi da su potrebna ogromna sredstva da bi se ovaj problem rešio i da se dobar gliser ne može nabaviti bez 20.000 evra.
-Oprema je izuzetno skupa i te stare čamce kojima mi raspolažemo ne isplati se ni popravljati. Oni i kada bi se stavili u funkcionalno stanje ne bi mogli parirati postojećim plovnim objektima. Neuporedivo su sporiji od najobičnijih čamaca.
Nije pronađen način ni da se plovila koja su dobijena od Rečne policijske stanice u Beogradu vrate u funkciju. Sredstva dobijena kao otpisana i stavljena van upotrebe nisu na spisku MUP, pa oni i ne brinu o njima u slučaju kvara.
Andrić ističe da se na vodi dešavaju skoro sva krivična dela koja se mogu desiti i na kopnu. Najčešće su kraće, šverc nafte i naftnih derivata, a sve je učestaliji i nedozvoljen lov ribe strujom. Poseban problem u letnjem periodu predstavljaju divlje i neobeležene plaže na kojima je mnogo kupača od kojih je veliki broj neplivača.
-Mnogi koriste čamce, a nemaju položeno za rukovanje njima. Dosta čamaca nije ni registrovano. Veliki problem je pravna regulacija plovnosti ovog dela reke. Izuzetno veliki broj jako dobrih i brzih glisera se nalazi na Savi, i sve ih je više. Neki su legalni, ali ima i onih koji su sumnjivog porekla. Obično ih kupuje onaj ko ima novca, a ne ko zna da vozi. Svi oni idu veoma brzo, ne obraćaju pažnju na kupače i mogu predstavljati jedan od uzroka nesreća na vodi, ističe Andrić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa