9. avgust 2012.9. avg 2012.
DOM ZDRAVLjA ŠABAC

GRAD ZAPOŠLjAVA LEKARE

Na teritoriji grada Šapca zbog nedostatka doktora trenutno ne radi pet ambulanti. Rešenje problema u saradnji sa Gradskom upravom koja će sa 400.000 dinara mesečno finansirati upošljavanje četiri nova lekara
U službi za lečenje odraslog stanovništva šabačkog Doma zdravlja zaposleno je 67 lekara. Međutim, kako navode nadležni, ovaj broj, iako zadovoljava normativ, nije dovoljan da bi se kontinuirano obavljao posao u svim gradskim i seoskim ambulantama. Naime, zbog zabrane upošljavanja novog medicinskog osoblja, od strane Ministarstva zdravlja, ukoliko neko od doktora ode na bolovanje, odmor ili penziju, na njegovo mesto je nemoguće postaviti zamenu, te zdravstvena jedinica prestaje sa radom, ili se obaveze ispunjavaju otežano. Zbog toga, pet od pet gradskih i 28 seoskih ambulanti danas, privremeno, ne radi.
- Zbog nedostatka radnika u sezoni godišnjih odmora smo prisiljeni da neke od ambulanti zatvaramo. Trenutno ih ne radi pet, što dosta otežava život žiteljima tih mesnih zajednica. Isti problem se ponovo javlja kad neko ode u penziju, bolovanje, specijalizaciju. Pošto nam je resorno Ministarstvo, zbog ispunjenog normativa, zabranilo dalje upošljavanje lekara i sestara obratili smo se dopisom Gradskoj upravi Šabac, ne bi li nam oni finansirali plate i putne troškove za četiri doktora koja planiramo da postavimo kao privremenu zamenu - istakla je direktorka Doma zdravlja „Šabac“ prim. Vesna Đurić.
Prema predloženoj računici za plate i doprinose novih doktora iz gradskog budžeta je neophodno izdvojiti oko 400.000 dinara mesečno, dok se po rečima direktora šabačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, Branka Filipovića, na spisku nezaposlenih u Šapcu nalazi se 21 doktor opšte prakse, do kojih 13 sa položenim stručnim ispitom.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa