16. avgust 2012.16. avg 2012.
ŽRTVA NERAZUMNOG VREMENA - DR BORA TIRIĆ

NEZABORAVLjENO DOBROČINjENjE

I najčasnije namere i dobročinjenje ideološki obojeno može biti skupo plaćano u nerazumnom vremenu. Najveća cena toga je život. Jedan od mnogobrojnih primera žrtava u nerazumnom vremenu je i dr Bora Tirić, prvi lekar specijalista pedijatrije u Podrinju i Zapadnoj Srbiji, iz Šapca. Dr Tirić je streljan u Šapcu u noći između 20. i 21. avgusta 1941. godine kao žrtva nemačke kaznene ekspedicije u Srbiji.
U čemu je bio njegov greh da ovako skonča?
Njegova privrženost idejama komunizma začela se još za vreme studentskih dana u Pragu, gde je odmah po diplomiranju 1926. godine primljen u Komunističku partiju Čehoslovačke. Kao demonstrator na Medicinskom fakultetu i asistent na Dečjoj klinici u Pragu nagoveštavao je blistavu akademsku karijeru. Ali, ne odolevši snažnoj nostalgiji za zavičajem i kao plima nadošloj preokupaciji da se kao lekar i komunista stavi u službu svoga naroda, već 1930. godine vraća se u Šabac kao prvi specijalista pedijatrije u ovom gradu, ali i u celoj Zapadnoj Srbiji. Zbog privrženosti komunističkoj ideologiji opredelio se za privatni rad kako bi bio slobodniji u svojoj političkoj aktivnosti. U dvorištu porodične kuće u Karađorđevoj 47 u Šapcu otvorio je privatnu ordinaciju i u narednoj deceniji radio kao omiljeni narodni lekar.
Ispred njegove ordinacije bila je čekaonica i u njoj oveća piksla sa novčanim prilozima pacijenata. Ako se desi da neki bolesnik nema novac da kupi lek, dr Bora bi uzimao novac iz te piksle i davao bolesniku da ga kupi u obližnjoj apoteci. Ondašnji Šabac je to dobro znao. Iako je privatna lekarska praksa u to vreme bila unosna, dr Bora se zarade odricao da bi demonstrirao komunističku socijalnu pravdu i pomoć siromašnima. Iako u Srbiji u to vreme nije bilo organizovane Komunističke partije, on nije prekidao svoju vezu sa KP Čehoslovačke i Kominternom. Verovao je da je u dubokoj ilegali i da obaveštajne službe nisu upućene u njegov rad. Naravno, prevario se u tome što se po njega kobno završilo po dolasku Nemaca 1941. godine.
U avgustu 1941. godine, uoči pripreme napada na Šabac združenih snaga partizana i JVuO, Nemci su sproveli odmazdu nad civilnim stanovništvom Šapca. Dr Tirić se još jednom prevario. Naime, verovao je da ga kao jedinog dečjeg lekara u gradu Nemci neće streljati. I kad su sat i po iza ponoći 21. avgusta 1941. godine nemački vojnici snažno zalupali u kućna vrata dr Bora je mirno krenuo niz stepenice. Posetioci su mu rekli kako im je potreban da bi ukazao pomoć njihovom ranjenom vojniku, ali kada je pri polasku zamolio suprugu da mu iz spavaće sobe donese tabakeru, nemački oficir mu je na besprekornom srpskom jeziku odbrusio: „Doktore, neće Vam trebati!“

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa