16. avgust 2012.16. avg 2012.
UZ PREDSTOJEĆI DAN OPŠTINE BOGATIĆ

NEPROLAZNI SJAJ VUKOVE ZVEZDE

Sećanje na 1381. i Ravaničku povelju, kojom je knez Lazar Hrebeljanović, svojoj zadužbini crkvi Voznesenja Gospodnjeg darivao posede, poslužilo kao inspiracija za obeležavanje 10. septembra, kao Dana opštine Bogatić. Niz toponima, pomenutih u Darovnici manje ili više izmenjenih, danas potvrđuju nesumnjivu činjenicu da područje sadašnje Mačve, od tada deli sudbinu Srbije i njene državnosti
Oluje rata koje su stalno potresale Srbiju, nisu mimoišle ni fruškogorski manastir Šišatovac, koji se smestio na brežuljku više istoimenog seoceta sa 35 kuća. Prvi put se pominje 1520. godine. Rušen je i iznova građen milošću Božijom i velikom ljubavlju plemenitih ljudi.
Ono što Mačvane dovodi pred kapije viševekovnog hrama srpske kulture je činjenica da je znameniti Crnobarac Vuk Isaković svojim dobročinstvom kao ktitor, večno upisan u bogatu istoriju Šišatovca. Čuveni vođa srpskih graničara, najbolje opisan u Seobama Miloša Crnjanskog, koji je tragao za svojom zvezdom vodiljom je u maloj kapeli više crkve potražio i našao svoj večni mir.
Vuk Isaković i njegov brat od ujaka Sekula Vitković, oko 1740. godine obnovili su staru crkvu. Konaci su dovršeni 1807. godine, zadnji sprat na južnoj strani.
Kasnije, za današnji izgled, značajan doprinos svojim dobročinstvom dao je iguman Vićentije Popović.
Za vreme okupacije i posle Drugog svetskog rata, manastir je srušen, gotovo do temelja, a sve vredno oduzeto i zapaljeno. Nažalost, Srbi su sami digli ruku na svoje svetinje, a u tom rušilačkom činu posebno se isticao Marko Perčin-Kamenjar, partizanski general-kolar iz Grgurevaca, zadužen za uništavanje fruškogorskih svetinja. Isto je zabeležila novija istorija i pripovedaju meštani Šišatovca.
Velikom zaslugom igumana Pajsija hram je ponovo obnovljen 1988, a osveštan osam godina kasnije. Doktor sa Hajdelberga, zaljubljenik manastirskog života, iguman Pajsije zakleo se Bogu, ljudima i svom episkopu, da će brinuti o ovoj svetinji i to je stalno činio sledeći primere svojih slavnih dedova Nikodima Seležmanovića, igumana manastira Grgeta i Longina Tomića, arhimandrita manastira Beočin.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa