16. avgust 2012.16. avg 2012.
EKSLUZIVNA REPORTAŽA!!! ISLAND

PROSEČNA PLATA - 4400 EURA

Island ima izuzetno visok standard. Ova država leda lave i vulkana - ima 20 puta više struje od Srbije (iz hidroelektrana i vetrenjača). Svoju jeftinu struju - skupo prodaju, potom boksit prerađuju u aluminijum koji po visokoj ceni prodaju (stalni kupac je Nemačka).
Island uvozi: voće, šećer, brašno i kafu koja se mnogo pije! Pedantna ostrvska statistika kaže da svaki Islanđanin( ne računajući decu) potroši oko 7 kilograma kafe godišnje!!!
Najunosnija i najšire zastupljena privredna grana - je ribolov!
Morske teritorijalne vode danas dostižu oko 200 kilometara ( u početku su imali samo 10 km. Ali su ih Islanđani postepeno uvećavali).
Od 1-og avgusta stupa na snagu dozvola lova na kitove i traje 6 nedelja (limitiran je broj koliko može da se ulovi ). U poslednje vreme je veoma zastupljen sportski ribolov kada iz celog sveta dolaze ribolovci ““ bez obzira što jednokratna dozvola iznosi 2000 evra!!!
Pre nekoliko godina u svetu je naglo pala cena ribe i Island doživljava pad standarda. Uspešno su se oporavljali i danas im je prosek plate 4500 evra za 4-članu porodicu (deca polaze sa 6 g u školu, 3 srednja i fakultet) -nepismenih nema!
Ispred nas je Sportska dvorana za koju naši muški saputnici gledaju sa posebnim interesovanjem. U njoj se 1972. održao meč za svetskog prvaka u šahu. Učesnici su bili Bobi Fišer i Boris Spaski! Kasnije, kada je Bobi Fišer imao neprilika sa američkim poreznicima ““ Island ga je primio, garantovao bezbednost i starao se o njemu sve do poslednjeg dana - kada je ispunjena i Fišerova poslednja želja da mu Island bude večna kuća.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa