16. avgust 2012.16. avg 2012.
TRI I PO DECENIJE JALOVIČKE LIKOVNE KOLONIJE

MESTO NEISCRPNOG NADAHNUĆA

Prošlog utorka u galeriji Jalovičke likovne kolonije u Jaloviku otvorena izložba, ovogodišnjeg, 35. saziva. Isto veče okupljenim poštovaocima umetnosti, predstavljena monografija posvećena ovoj manifestaciji
Predivni krajolik posavotamnavskog sela Jalovik, ove godine je po trideset i peti put poslužio kao inspiracija mladim likovnim stvaraocima iz zemlje i inostranstva. Sedam umetnika iz Srbije, Slovenije i Italije, odabranih od strane istoričara umetnosti Branislava Nikolića, od 4. do 14. avgusta, napravilo je svojevrstan iskorak u drugačije.
-Prilikom selekcije umetnika kvalitet je bio presudan. Reč je o mladim ljudima, različitih senzibiliteta, koji nisu imali zadatu temu, pa je na svakog od njih ovo mesto drugačije uticalo. Rezultat desetodnevnog rada su dela koja označavaju iskorak iz uobičajenog, radovi koji svakako ne bi bili siti da su nastajali u uobičajenom okruženju ateljea““ izjavio je Branislav Nikolić, i napomenuo da je za dalji opstanak ove likovne kolonije od izuzetne važnosti da i ubuduće prati savremene tokove umetnosti.
Među određenim krugovima savremenih umetnika postoji mišljenje da su ovakve vrste okupljanja prevaziđene. Određena vrsta skepse, da na kolonijama mogu nastati vredna umetnička dela. Međutim, da Jalovička kolonija demantuje ovakva stanovišta ne samo svojim dugogodišnjim trajanjem već i iskustvima učesnika.
- Ja sam bila jedan od skeptika, ali mogu da kažem da je ova kolonija totalno opovrgla taj početni stav. Sam koncept je odlično osmišljen. Organizacija fenomenalna. Ljudi koji su došli jako kvalitetni. Inspiracija u ovom prelepom ambijentu nadolazi sama. Iz toga proizilazi i značaj i kvalitet rada. Sad, kada je sve prošlo mogu sa sigurnošću da tvrdim, da je ovakav vidi stvaranja odličan za mlade autore ““ istakla je mlada slikarka Jasna Damjanović.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa