16. avgust 2012.16. avg 2012.
OD SEPTEMBRA

BESPLATNA UŽINA ZA OSNOVCE

Početkom nove školske godine svi učenici od 1. do 4. razreda na području Grada Šapca imaće besplatnu užinu. Troškovi kupovine namirnica, pripreme i dostave biće finansirani iz gradskog budžeta. Reč je o zdravom obroku, pripremljenim u skladu sa zahtevima nutricionista, od integralnog brašna i kvalitetnih mesnih prerađevina. Pored sendviča, deca će dobijati mlečne napitke i sokove koji sadrže najmanje 50 odsto voća.
- Na ovaj način Grad Šabac nastoji da doprinese rešenju problema nepravilne ishrane dece, da podstakne potrebu za zdravim obrocima i stvori naviku vođenja zdravih stilova života. Pored brige o zdravlju dece, važan je i bezbedonosni aspekt jer će užina biti dopremana u školski objekat i neće biti potrebe za izlaskom iz škole radi kupovine užine. Osim toga, besplatne užine su značajna materijalna pomoć za roditelje, ističe Jasminka Ristivojević, član Gradskog veća Grada Šapca, i napominje da je za 5000 obroka namenjenih učenicima od 1. do 4. razreda u svim gradskim i seoskim školama, iz budžeta Grada Šapca izdvojeno 39 miliona dinara na nivou školske godine.
Prema rečima Ane Marinković, načelnice Odeljenja za društvene delatnosti, pripreme za realizaciju ove usluge su u završnoj fazi.
- Prvi korak je procedura javnih nabavki koja se odvija u svakoj školi pojedinačno. Pozivam sve zainteresovane pekare kao i ostale koji su registrovani za ovu vrstu posla, ali i proizvođače mleka i sokova, da se o neophodnim informacijama raspitaju u osnovnim školama. Odmah po polasku dece u školu, roditelji će biti upoznati sa svim detaljima i moći će da se izjasne o učešću u programu besplatne užine. Ako sve bude po planu, distrubucija užina i napitaka trebalo bi da počne 10. septembra, kaže Ana Marinković.
Ona takođe navodi da će Grad, u saradnji sa školama, analizirati postignute efekte i preduzimati potrebne mere kako bi program besplatne užine dao što bolje rezultate.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa