16. avgust 2012.16. avg 2012.
OD JUČE LEKARI U SVIM AMBULANTAMA

REŠEN PROBLEM

Četiri do danas nezaposlena lekara: Marina Petrović Šljivić, Mirjana Kostadinović, Neda Utješanović i Aleksandar Peranović, potpisali su ugovor o radu na određeno vreme sa direktorkom šabačkog Doma zdravlja prim. dr Vesnom Đurić. Mladi lekari biće angažovani u Službi za lečenje odraslog stanovništva i zamenjivaće lekare na godišnjem odmoru, specijalizaciji ili bolovanju, kako bi se obezbedila dostupnost zdravstvene zaštite svim građanima. Kriterijum za zaposlenje bila je dužina čekanja u svojstvu nezaposlenog lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, a zarade lekara finansiraće se iz budžeta Grada Šapca.
Dom zdravlja se već duže vreme suočava sa nedostatkom lekara, a istovremeno, Ministarstvo zdravlja ne dozvoljava zapošljavanje zdravstvenih radnika iznad propisanih normativa. Tako trenutno ne radi pet ambulanti ““ u Bogosavcu, Zablaću, Grušiću, Desiću i Mačvanskom Pričinoviću. Grad je, u nameri da u oblasti primarne zdravstvene zaštite pruži adekvatnu uslugu svim žiteljima, prihvatio da finansira rad lekara koji će zbog ovih potreba bili angažovani. To je primer kako lokalna samouprava na konkretan način, u okviru svojih nadležnosti, može pomoći građanima.
Čestitajući novozaposlenim lekarima i poželevši im da šansu koju im je Grad dao iskoriste na najbolji način, gradonačelnik Šapca Miloš Milošević je rekao:
„Grad u svakom trenutku finansira zarade 50 pripravnika, trudeći se da mladim i školovanim ljudima pruži priliku da znanje stečeno tokom školovanja provere, potvrde i usavrše u praksi. U sklopu politike kojom grad može da utiče na zapošljavanje je i finansiranje zarade lekara čime će se prevazići nedostatak medicinskog kadra u seoskim ambulantama. Prvi motiv bio je da zdravstvenu zaštitu učinimo dostupnom žiteljima svih sela, a drugi je zapošljavanje mladih ljudi“.
Kako je istakao dr Branko Vujković, član Gradskog veća zadužen za oblast zdravstva, u poslednje četiri godine za izgradnju zdravstvenih ambulanti, obnovu objekata i nabavku opreme utrošeno je 1,6 miliona evra.
- Dom zdravlja Šabac danas je moderna ustanova zdravstvene zaštite sa 28 ambulanti na seoskom i četiri na gradskom području. Osim infrastrukture i opreme, neophodni su i ljudski resursi. Suočili smo se sa problemom nedostatka lekara, ali smo, zahvaljujući lokalnoj samoupravi, pronašli najbolje rešenje, istakao je dr Branko Vujković.
On je mladim lekarima poželeo uspeh u radu, napominjući da će njihovo zalaganje u poslu biti preporuka i za posao u Opštoj bolnici Šabac.
Četvoro mladih lekara na radnu dužnost stupa sutra. Za početak, ugovor o radu potpisan je na tri meseca. Prilikom pozivanja lekara sa evidencije nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje, pri čemu je dužina čekanja bila isključivi kriterijum, prvih troje sa liste odbilo je posao.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa