6. septembar 2012.6. sep 2012.

NOĆNO SPAVANjE

Bio je to još jedan ludi izlazak; vratili ste se kući u ranim jutarnjim satima, ali nema veze. Vaša smena počinje tek posle podne, tako da ćete imati vremena da se naspavate. Ionako vam je uvek bilo zabavno da menjate dan za noć, makar to značilo da spavate na časovima u školi - škola je dosadna, kako bolje iskoristiti vreme koje ste prinuđeni da provedete u njoj nego spavanjem? Naviku da se ludirate noću, a da spavate danju zadržale ste i kasnije, i baš vam je zabavno - svi komentarišu kako ste i dalje mladi duhom, a vi se i osećate mlado. Jeste da vas često boli glava, ali preživećete...
Oprez! Spavanje danju, a ludiranje noću naporno je i za mlad organizam; kako nas sustižu godine, postaje sve napornije. Možda još uvek niste svesne toga koliko vas to iscrpljuje, ali uskoro ćete postati - kako se glavobolje pojačavaju, podočnjaci povećavaju, a mozak počinje da vam „otkazuje poslušnost“ i prilikom najjednostavnijih zadataka. Radi se o tome da je za ljudsku vrstu normalno da spava noću, i premda vas i dnevno spavanje može delimično okrepiti, ipak se prilikom noćnog spavanja odvijaju neke jako bitne stvari za naš organizam.
Naš organizam je aktivan i dok spavamo; neke stvari se prirodno dešavaju noću, a ako smo budne u toku noći, ometamo efikasnost tih procesa.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa