6. septembar 2012.6. sep 2012.
ŠABAC MOJE MLADOSTI

CRVENI SNEG

Da priroda može da bude mimo prirode, potvrdiće i ova priča o crvenom snegu. Neverovatno ali istinito. Otkako je sveta i veka, sneg je uvek bio beo i nikako drugačije.
Pa ipak fenomen crvenog snega lično sam doživeo kao dečak. A to se dogodilo davno i pre više od osamdeset godina 1930. Bio sam učenik četvrtog razreda gimnazije. Znači imao sam četrnaest godina. To je kao sada u osmom razredu osmogodišnje škole.
Oštra zima. Debeli snežni pokrivač prekrio dvorišta, ulice, krovove. Pod teretom snega na drveću grane se savile skoro do zemlje. Neke se i polomile. Mi deca se radujemo jer nas privlače igre na snegu. Stariji ukućani lopatama odgrću debele naslage snega da bi prokrčili staze do pumpe, šupe za drva i poljskog klozeta na kraju dvorišta.
Mi deca radosni iako su nam rumeni obrazi, ruke promrzle, uši ukrućene. A uveče topla postelja dobro je došla umornom telu posle neumornih igara na snegu. San brzo savlada svesni deo naše psihe. Snovi su bili ispunjeni letećim sankama sa krilatim belim lipicanerima i čarobno lepim vilama u tankim, prozirnim, lepršavim haljinama koje su kao tankonoge gazele na ledenim oblacima igrale vilino kolo. Spavao sam i dugo sanjao. Kad sam se probudio nekoliko trenutaka nisam bio svestan gde se nalazim: da li među čarobnim vilama i na sankama sa krilatim belcima ili na slamarici u krevetu (onda nismo imali vunene dušeke). Otac mi je pričao da sam se te noći u snu smeškao a lice pokazivalo zadovoljstvo.
Prvi rasanjeni pogled kroz prozor me je iznenadio. Umesto snežne beline, na terasi snežnu naslagu prekrio crveni jorgan. Na brzinu sam se obukao i istrčao napolje. Bio je sneg ali crven. Uzeh pahulje u ruku da se uverim da li je još san ili java. Zahvatim punu šaku, napravim grudvu a ono grudva crvena kao jabuka kolačara. Uverio sam se da je to pravi sneg samo crven.
Zašto je sneg pocrveneo? Kako se to moglo desiti? - pitali smo se ne samo mi deca već i odrasli. Pa i oni najstariji ljudi u svom dugom životu nisu ni videli ni čuli da sneg može da pocrveni.
Sećam se da sam poveću šerpu napunio ovim crvenim snegom i stavio na šporet da se sneg istopi a zatim voda ispari. Kada je ova voda isparila na dnu šerpe ostao je deblji sloj crvenog mulja - peska.
Sutradan smo u „Politici“pročitali vest o ovom neprirodnom fenomenu.
„Nad afričkim kontinentom, u Sahari, dogodila se nepogoda. Snažan olujni vetar dizao je pesak pa je neki jak ciklon dizao visoko u nebo crveni pesak. Nošen vazdušnom strujom prešao je Sredozemlje i dospeo u snežne oblake nad našom zemljom, da bi crveni sneg pao i na naš Šabac.“
I tako je ovaj fenomen crvenog snega do današnjih dana ostao u trezoru mojih memorija.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa