27. avgust 2009.27. avg 2009.

PODRINSKA AKADEMIJA ZDRAVLjA

Prvi septembar, Dan Opšte bolnice Šabac, ujedno i promocija nove knjige Bolnica za 21. vek
Ona je sve mlađa, iako je starija, godinu dana čak, i od one prve u prestonom Beogradu i od svog rođendana ““ 1. septembra 1866. ““ evo već drugi vek, svakodnevno polaže Hipokratovu zakletvu, brinući o zdravlju svojih sugrađana i radujući se svakom novorođenčetu koje se u njenom zdanju, prvim plačem i toplim osmehom, oglasi.
Ona je izvorište i uvir života. Vertikala svih vrednosti, omeđenih kodom tradicije i večite ljudske želje da se živi što normalnije i srećnije. Ublaži i odagna bol i radost svakog novog jutra sa drugima podeli.
Šabačkoj Bolnici pripada počasno mesto u zgusnutom letopisu ovoga grada koji je, kao mostobran i isturena evropska luka, značajno doprineo obnovi i uspravljanju nove Srbije, koja se teško oslobađala naslaga vekovnog turskog ropstva i užurbano hitala prema Evropi, čiji je neraskidivi deo oduvek bila. Opšta bolnica Šabac, kao deo razgranatog mozaika zdravstvene zaštite, sa velikim brojem lekara specijalista i medicinskim osobljem edukovanim po najvišim svetskim standardima, sa savremenom opremom i ambicioznim razvojnim programima, predstavlja danas sve efikasniju, racionalniju, pouzdaniju i humaniju akademiju zdravlja. Sve bližu i odmereniju zahtevima i potrebama svojih sugrađana i drugih koji ovde lek ili izlečenje traže.
Plejada njenih pregalaca ““ lekara, ranara, bolničara, medicinskih sestara, babica, nudilja i apotekara ““ obogatila je srpsku baštinu mnogim novinama, podvizima i vizijama humanosti. U kratkim dekadama nemirnog mira, u teškim vremenima ratovanja i epidemija raznih zaraznih bolesti, uprkos vazda prisutnim oskudicama i nestašicama, sujeverju i nevericama, oni su se izborili za visok rejting svoje profesije. Za stvaranje uslova za opstanak na ovim vetrometnim balkanskim prostorima i kvalitet življenja dostojan ljudi novog vremena. Njihova imena zato se u ovom kraju pamte i sa poštovanjem izgovaraju. A sve što se dešava u Bolnici, kući zdravlja u kojoj se rađaju i leče generacije građana Podrinja, Semberije i Srema, prihvata se kao barometar standarda, pokazatelj otvorenosti i sposobnosti društva da brine o sadašnjosti i budućnosti ovog naciona...

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa