13. septembar 2012.13. sep 2012.
U BAŠTI KULTURNOG CENTRA ŠABAC

PESNIČKI MARATON

Ovogodišnji tradicionalni „Pesnički maraton“, održan prošlog petka, 7. septembra, okupio je četrdesetak pesnika iz Beograda, Pančeva, Valjeva, Loznice, Bih, Hrvatske, Šapca i okoline. Pozdravljajući pesnike i publiku Gordana Marković, direktorka KCŠ, istakla je da je cilj ovakvog okupljanja razmena iskustava, upoznavanje drugih kultura i književnog stvaralaštva.
Dugo u noć odzvanjali su pesnički glasovi u vihorima ljubavne, rodoljubive, socijalne poezije. Smenjivali su se pesnici ali su odzvanjale i muzičke note gitariste Stanislava Stanojevića koji je diplomirao na Muzičkoj akademiji. Tako se, između ostalog, mogla čuti Toribina „Sonata 3“, popularna muzika Tomi Emanuela, Lobusov „Preludijum“.
-Ono što me posebno raduje i što daje nadu jeste da je ovde veliki broj mladih pesnika. Raduje me da ti mladi ljudi koji pišu poeziju podižu svoj pesnički glas. Koliko god ovo vreme bilo crno, sivo, bezizlazno, njihova poezija bez obzira da li je optimistična ili pesimistična daje nadu. To jeste pobuna, to jeste ne pristajanje na sve što nam se dešava. Smatram da mi ovom društvu moramo vratiti poeziju kulture. A ona može da se brani samo ovakvim okupljanjima. Dovoljno dugo su ćutale pesničke muze. Poezija itekako menja svet. Poezija je esencija života ““ rekla je pesnikinja Branka Todorović, realizator književne scene KCŠ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa