13. septembar 2012.13. sep 2012.
DRAGUTIN DRAGAN PETROVIĆ, FOTOGRAF

U SPOMEN NA NEBESKE LETAČE

Nerazdvojni deo svake „Čivijade“, pa i ove koja počinje danas čivijaškim časom u osnovnim školama, je Dragutin Dragan Petrović, fotograf. Njegove izložbe u galeriji Kulturnog centra Šabac tokom proteklih godina privlačile su veliku pažnju. Mnogi još nisu zaboravili prošlogodišnju o 3D fotografiji, a evo očekuje nas i nova posvećena braniocima srpskog neba.
Izložba „Stari šabački vazduhoplovci“ u prvom segmentu kroz fotografiju, dokumenta i lične predmete priča priču o šabačkim pilotima i avio mehaničarima u periodu od 1912. godine do danas. Različitih životnih sudbina ali iste ljubavi prema nebu i zemlji koju su branili ostavili su svoj neizbrisivi trag. Drugi deo bavi se stogodišnjicom srpskog ratnog vazduhoplovstva koja se proslavlja ove godine.
-Ova izložba je samo vizuelni prikaz jednog dela prikupljenih podataka o starim vazduhoplovcima iz Šapca i bliže okoline. Tokom proteklih deset godina prikupljajući podatke od starih Šapčana i o drugim temama pokušavao sam da dobijem podatke o sugrađanima koji su bili u vazduhoplovstvu. Iz naše sredine u te elitne rodove vojske odlazio je veći broj Šapčana. Trebalo je mnogo napora i vremena da se prikupi izložbena građa, a protekle decenije stvorile su vreme zaborava. Šapčani su se sećali samo trojice starih pilota čiji spomenici nisu mogli da govore, a njihovih potomaka više nema. Ove 2012. svakodnevno sam posećivao sugrađane i uspeo sam da prikupim podatke o vazduhoplovcima koji su do sada bili anonimni za Šapčane. Iskreno se zahvaljujem njihovim potomcima na pruženoj pomoći u istraživanju koje nastavljam - kaže Dragan.
Priliku da saznaju nešto više o svojim sugrađanima, zaljubljenicima nebeskog plavetnila i aviona, herojima koji su živote dali za svoju zemlju, Šapčani će imati već u petak u galeriji Kulturnog centra Šabac od 20 časova.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa