27. avgust 2009.27. avg 2009.
TEKERIŠ

POČAST CERSKIM JUNACIMA

Na Spomenik srpskim junacima u Tekerišu, položeni su venci i odate visoke državne i vojne počasti. Povodom 95. godišnjice Cerske bitke, prve pobede savezničke vojske u Prvom svetskom ratu. Srbija je posvećena miru i dobrosusedskim odnosima ““ rekao je ministar odbrane Dragan Šutanovac
“Imamo obavezu da i svoje potomke učimo istoriji, da im pričamo o srpskim herojima koji su dali život za otadžbinu, ne samo da se ne bi zaboravili, već da se ta istorija više nikada ne bi ponovila“, rekao je ministar odbrane Dragan Šutanovac, kraj Spomenika srpskim junacima u Tekerišu gde su položeni venci i odate visoke državne i vojne počasti.
Šutanovac je naglasio i da su se u Tekerišu svi okupili kako bi osvežili sećanje i odali počast borcima slavne bitke - svima onima koji su izvojevali prvu pobedu savezničkih snaga nad Austrougarskom vojskom u Prvom svetskom ratu.
Podsetio je da su tada za samo nedelju dana srpske armije pod vođstvom velikih vojskovođa Vojvode Putnika i njegovih generala Stepe Stepanovića, Živojina Mišića i ostalih izvojevali pobedu i proterali okupatore.
„Iako smo ostvarili pobedu poginulo je 16.000 pripadnika Vojske Srbije i 24.000 pripadnika Austrougarske vojske“, rekao je dodajući da se srpska vojska time upisala u istoriju ratovanja celog sveta.
Šutanovac je naveo i da je ta pobeda stavila u prvi plan i pitanje da li je bilo dovoljno mudrosti, da li je neko mislio da napadom na Srbiju može da reši probleme koji su tada imali Srbija i Austrougarska...

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa