20. septembar 2012.20. sep 2012.
SUŠA NANELA OGROMNU ŠTETU

DESETKOVANI PRINOSI

Dugotrajna suša izazvala je ogromnu štetu na jarim kulturama u Mačvanskom okrugu, izuzimajući ovas i suncokret. Rod kukuruza ove godine drastično je umanjen, te se umesto prošlogodišnjeg vagona kukuruza po hektaru prinosi na većini njiva kreću od 500 kilograma do tri tone.
Da ni najsavremenija američka tehnologija u oblasti poljopirvede, odnosno seme, navodno otporno na sušu, ne mogu ništa protiv prirode, uverili su se, nažalost, proizvođači kukuruza širom Srbije. Katastrofalno stanje kukuruzišta i desetkovani prinosi, slike su na mačvanskim poljima.
- Suša je uzela danak. Daj Bože da će prinos biti malo veći od onog što sam posejao. Očekujem u najboljem slučaju rod od hiljadu i dvesta kilograma po hektaru, jer klipova skoro i da nema, kaže poljoprivredni proizvođač Mile Tanasić.
Gradska Direkcija za poljoprivredu sprovodiće sve mere resornog ministarstva čim se donesu adekvatne uredbe, čime će se situacija barem malo popraviti, tvrdi Zoran Miletić. Ipak, najbolja zaštita je preventiva, te bi poljoprivredni proizvođači, zbog klimatskih promena, morali ozbiljno da razmisle o korišćenju sistema za navodnjavanje. Pojedinačne mere, poput čišćenja kanalske mreže i subvencionisanja kopanja bunara, koje je grad sprovodio, nastaviće se i ove godine.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa