20. septembar 2012.20. sep 2012.
MLEKARI TRAŽE PODRŠKU

UGROŽEN STOČNI FOND I PROIZVODNjA MLEKA

Na sastanku Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga i predstavnika šabačke i koceljevačke Direkcije za poljoprivredu usaglašeni su stavovi o merama koje resorno ministarstvo i lokalne samouprave treba da primene kako bi se očuvala proizvodnja mleka. Ukoliko se one ne preduzmu, smanjenje stočnog fonda i više cene mesa i mleka, biće samo neke od negativnih posledica suše i neredovnih isplata mlekarima.
Da srpskim farmerima odavno ne teku med i mleko svima je poznato. Ipak, ako se obistine pesimistične najave iz Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga, situacija će biti još teža. Suša, neizvesnost i neadekvatne mere mogu desetkovati stočni fond, a samim tim i količinu mleka, istakao je predsednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić i dodao da su resornom ministarstvu i lokalnoj samoupravi podneti predlozi mera koje bi barem malo popravile položaj mlekara.
- Premija za mleko treba da iznosi deset dinara, kako se trenutni broj grla ne bi značajno smanjio. Takođe zahtevamo subvenciju u vidu isplate od 10. 000 dinara po tovnom grlu bez uslovljavanja da se ona posle predaju isključivo klaničarima. Smatramo da bi ponovo trebalo uvesti bonove za dizel gorivi D-2 po subvencionisanim cenama, kao što je urađeno prilikom prolećne setve. Smatramo da i lokalne samouprave mogu pomoći proizvođačima mleka, pre svega kroz finansijsku podršku osemenjavanju krava, naveo je Vasić.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa