20. septembar 2012.20. sep 2012.
NEMANjA PAJIĆ, PREDSEDNIK GRADSKOG ODBORA URS

POŠTUJEMO VOLjU GRAĐANA

Od kako su stranački čelnici SNS, SPS i URS najavili formiranje vlasti na lokalnom nivou po uzoru na republički, a reč “prekonponovanje“ postala omiljena u srpskom narodu, u Šapcu ne prestaju nagađanja o stabilnosti lokalne koalicije i određivanje datuma kada bi u “gradske fotelje“ mogli da sednu novi ljudi. Za razliku od većine gradova u Srbiji, gde je “teško breme“ konačne odluke pripalo socijalistima, “teg na vagi“ u Šapcu je URS. Zbog toga smo, u razgovoru sa predsednikom gradskog odbora Ujedinjenih regiona, a&
Šabačka opozicija uputila je otvoreni poziv Gradskom odboru URS da sa njima formirate novu vlast. Kakav je Vaš odgovor na ovaj poziv?
- Pre svega da bude sasvim jasno, nikakvih razgovora o promeni vlasti i formiranju neke nove koalicije nije bilo. O tome svedoči upravo činjenica da nas opozicija preko medija poziva da razgovaramo, a podsetiću da su nekoliko puta već najavljivali promenu vlasti u Šapcu. Ja ne sporim pravo opozicije da se bori za vlast, ali ih podsećam da se to ne radi preko medija, niti spekulacijama. Stranke koje su vodile ovaj grad u prethodne četiri godine nakon majskih izbora su dobile još veću podršku. Odustajanje od te politike bilo bi odustajanje od obećanja koje smo dali građanima. Imamo jasan koalicioni sporazum koji nam omogućuje da naš program sprovedemo u delo, i mi jasno vidimo prostor za to u ovoj koaliciji.
Opozicija je najavila da će, ukoliko pozitivno ne odgovorite na njihov poziv, organizovati proteste?
- Odgovornost za takve poruke moraju preuzeti oni koji ih šalju, dakle predstavnici opozicije. Srbija je demokratska zemlja u kojoj se vlast i poverenje građana osvajaju na izborima, a ne na ulici. Najave i pozivi na proteste štete, pre svega, ugledu grada, vode destabilizaciji i uznemiravaju građane. Lideri opozicije građanima Šapca moraju objasniti zašto ih pozivaju na ulicu i u čijem je to interesu.
Mogu se čuti priče da ste dobili ponudu da budete gradonačelnik Šapca?
- Kao što sam rekao pregovora nije bilo, ali ja verujem da stranka koja dobije većinsku podršku građana treba da ima tu funkciju. Tačno je i da se u našoj političkoj praksi to vrlo često ne poštuje, ali uveren sam da podela odgovornosti treba da bude srazmerna uticaju koji političke stranke i njihovi lideri imaju. Na poslednjim izborima birači su najveću podršku dali nekoj drugoj stranci i mesto gradonačelnika pripada njima. Podrška koju smo mi dobili srazmerna je odgovornosti koju smo preuzeli. Ukoliko mi građani na narednim izborima ukažu poverenje biće mi čast da obavljam taj posao.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa