27. septembar 2012.27. sep 2012.
NARODNI MUZEJ ŠABAC

GOSPODARI VISINA

U saradnji sa Prirodnjačkim muzejom iz Beograda prošle srede, 19.septembra, u 13 časova, otvorena izložba „Nebeski lovci“ posvećena pticama grabljivicama
Šapčani su prošle srede imali priliku da zavire u delić prebogate zbirke Prirodnjačkog muzeja iz Beograda. Tridesetak eksponata ptica grabljivica oduševilo je sve prisutne kako svojom autentičnošću tako i atraktivnošću.
- Izložba je pre svega posvećena deci zato što su ona naši naslednici. Novi naraštaji treba da nauče šta je pre živelo, kako živi i kako da se odnosi prema prirodi. Ovde možete videti sve vrste grabljivica koje se mogu naći na području Srbije. Sve one su manje-više ugrožene. Brojnost nekih vrsta posle mera zaštite naglo je porasla. Tako je beloglavi sup sačuvan od istrebljenja. Pre dvadesetak godina bilo je svega petnaest parova, a sada ima preko petsto jedinki na području Srbije. Orao belorepan je takođe sa dvadesetak parova popeo na nešto više od sto. Zaštita kao i edukacija je veoma bitna u zaštiti prirode ““ rekao je Marko Raković, autor izložbe.
Kratkoprsti kobac, jastreb u lovu na čavku, albino forma vetruške, poljska eja, stepski soko, crni orao, riđa lunja, orao ribar sa plenom u kandžama, beloglavi sup, orao zmijar, jastreb samo su delić onoga što se može videti u izložbenom delu Narodnog muzeja. Najstariji eksponat potiče iz 1892. godine što ovu zbirku čini još zanimljivijom.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa