27. septembar 2012.27. sep 2012.
ETNO SELO MAČVANSKI KONAK U METKOVIĆU

“VESELE MAŠINE“ ZA 300 LITARA ŠLjIVOVICE

Rakija iz tri kazana. Ceđenje jabukovače. Demonstracija kovačke veštine. Učenici Srednje mačvanske škole iz Bogatića, pekli listiće i krofne
Posle višegodišnjeg boravka u inostranstvu Miodrag Vujić iz Mačvanskog Metkovića u zapuštenom dvorištu, osnovao je pre pet godina etno selo i “krstio“ ga kao Mačvanski konak.
U želji da obnovi stare običaje, ovde je nedavno pokrenuo održavanje manifestacije Vesele mašine. Njegova inicijativa naišla je na podršku Turističke organizacije opštine Bogatić i tako su znatiželjnici i ljubitelji starina mogli na jednom mestu da vide demonstracije starih i pomalo zaboravljenih veština.
- Očekujem da ovog puta dobijem oko 300 litara šljivovice rakije, jačine 24 grada. Za to sam angažovao tri kazana za pečenje rakije. Komina od šljiva je ove godine jako dobra i nadam se da ovolika količina neće izostati. Pamtim da su Metkovci nekada, bili zadovoljni sa šljivovicom mnogo manje žestine, a od nedavno peku samo prepečenicu od 24 grada, kaže domaćin Miodrag Vujić.
Malo dalje od kazandžija, koji su svoje vesele mašine podložili od ranih jutarnjih sati, naslednik jedne kovačke porodice Jakšića, koja se doselila iz okoline Niša u Mačvu, pre mnogo godina, mlađani Slavoljub Jakšić, demonstrirao je veštinu kovanja usijanog gvožđa. Nekada je tešku kovačku mešinu duvao njegov deda Boško, a nasledio on. Za dobrog kovača su potrebne čvrste ruke i dobri mišići. Čekić nije lak, a potrebno je i propisno udarati.
U okviru manifestacije Vesele mašine, na tradicionalan način je ceđena jabukovača. Slatka tečnost od jabuka, potekla je iz drvene cednice, a voće je prethodno očišćeno i usitnjeno. Glavni degustator bila je Miodragova unuka.
Domaćin je uložio dosta truda i novca da stavi u pogon vršalicu-dreš i traktor marke Dajc iz 1950. godine. Sada to savršeno funkcioniše i dobar je primer kako se nekad obavljao vršaj žita.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa