4. oktobar 2012.4. okt 2012.
BAŠTA KULTURNOG CENTRA ŠABAC

POVRATAK KORENIMA

Novo izdanje dvoknjige „Potomci Nemanjića u srpskom rodu (po muškoj i ženskoj liniji)“ Božidara Kljajevića predstavljeno prošlog petka, 28. septembra. O delu koje nas vraća sopstvenom poreklu govorili Predrag Jovanović u ime izdavača „Riznice srpske duhovnosti“, pesnici Dobrica Erić i Milorad Nikolić Mija, Željko Čurović, književnik i guslar. Nađa Ristić, član NDA „Veselo majmunče“ kazivala epsku poeziju. Program vodio glumac Ljubiša Barović. U ime Njegovog preosveštenstva episkopa šabačkog Lavrentija okuplj&
Većina nas se tokom života bar jednom zapitala ko smo, odakle smo. Naša sećanja su kratkotrajna. Malo je onih sretnika koji zahvaljujući svojim precima imaju sačuvano porodično stablo. Istina je da zaboravljamo ili pokušavamo da zaboravimo pod uticajem sredine koja nas okružuje da smo potomci onih koji su nam u amanet ostavili srpsko ime, državu i sopstveni indentitet.
Malo je i onih, poput Božidara Kljajevića, nastavnika istorije i geografije u penziji, koji već preko trideset osam godina neumorno istražuje i beleži poreklo srpskih porodica. Tragom objavljenih radova akademika Jovana Cvijića i njegovih sledbenika u istoriji istraživao je zabranjene i zaboravljene teme.
- Pre punih trideset osam godina, kada sam privodio kraju studije istorije i geografije, verovatno nekom Gospodnjom odlukom, prihvatio sam sam od sebe da se bavim starom srpskom istorijom koja je u to vreme bila zabranjena, kao i poreklom srpskih porodica. Tamo gde sam završio u mome rodnom Nikšiću bliska mi je bila stara Hercegovina koja predstavlja raskrsnicu seoba i svih srpskih veličina pa mi nekako i nije bilo teško da krenem stopama Jovana Cvijića odakle je i on počeo. Tada sam se zakleo sam sebi pred Bogom da nikada neću napisati nijednu najmanju sitnicu koja nije proverena i negde objavljena i zapisana ““ rekao je autor.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa