4. oktobar 2012.4. okt 2012.
ŠABAC MOJE MLADOSTI

BRODOM DO BEOGRADA

Izgradnja prvog mosta preko reke Save počela je 1923. godine kada sam ja imao šest godina. Za ovaj most vezan je i moj prvi strah. U selu Krivaji pronela se vest da po selima idu cigani-čergari sa onim arnjevima na kolima i hvataju malu decu jer treba da se uzidaju u stubove mosta. Naravno to je bila neodgovorna izmišljotina ali je trebalo nekoliko dana da me roditelji razuvere u ovu lažnu izmišljotinu.
A most je bio građen deset godina. Gvozdena konstrukcija teška 6.100 tona dopremljena je iz Nemačke kao reparacija na ime jednog dela ratne štete koju su nam kao okupatori naneli Prvog svetskog rata.
Kao dečak odlazio sam na Savu interesujuće se za podizanje stubova u vodi. Stariji su mi objašnjavali da se ovi stubovi grade tehnikom kesona. A keson je jedna velika betonska konstrukcija, kao soba bez dna. Unutra su radnici gradili temelje mosta pod vazdušnim pritiskom kako ne bi voda ulazila u keson. Bila je predkomora u kojoj su radnici proveli jedno vreme da se prilagode vazdušnom pritisku. Smena je radila najviše jedan sat pa je rad na dnu kesona radila temelje mosta druga smena. I tek posle deset godina, 1934. godine preko gotovog mosta prešao je prvi voz iz Rume za Koviljaču.
Inače početkom dvadesetog veka brodovi su bili glavno prevozno sredstvo Šabac-Beograd. Nizvodno do Beograda putovalo se devet sati, a natrag-uzvodno jedanaest sati. Brod je pristajao na nekoliko mesta da bi povezao seljake koji su nosili svoje proizvode za beogradske pijace.
Poznati putnički brodovi u ono vreme bili su: „Deligrad“, „Lione“, „Kraljica Marija“, „Mačva“ i drugi. Pored putničkih brodova bili su i brodovi za prevoz robe-poljoprivrednih proizvoda iz Zapadne Srbije: „Takovo“, „Beograd“, „Vardar“, „Neretva“, „Stig“.
Brod „Mačva“ bio je najluksuzniji brod na liniji Šabac-Beograd, kojim je otvorena prva redovna putničko-teretna linija 1893. godine. Preživeo je i Drugi svetski rat i 1962, posle 70 godina otišao je u staro gvožđe. (Iz knjige Novice Prstojevića „Savom u Evropu“ 2003.)
Imao sam deset godina kada sam sa ocem prvi put video Beograd.Bilo je to 1927. godine. Putovali smo u ono vreme najluksuznijim brodom „Mačva“. Sećam se otac mi je naručio sok od maline, a sebi čašu vina „Žilavka“. Upita kelnera kako ima račun, da pored naših odličnih vina iz Pocerine, uvozite skupu „Žilavku“ čak iz Dalmacije?
- Oče prosto, priznade kelner, to je vino Gavrilovića iz Rumske, samo je stavljena etiketa „Žilavka“ da postignemo bolju cenu!

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa