Инфо

Берза

  • aero 1.122 ▲ 0,09%
  • impl 3.002 ▲ 0,07%
  • kmbn 2.187 ▲ 0,46%
  • kmbnpb 699 ▲ 2,64%
  • lklg 900 ▼ -0,11%
  • mtlc 2.018 ▲ 0,40%
  • niis 684 ⚫ 0,00%
  • sjpt 149 ▲ 4,93%
  • tgas 11.000 ⚫ 0,00%
(4. октобар 2012.)
ОД СЕВЕРА ДО ЈУГА ТАЈЛАНДА

НАМЋОРАСТА ГРДОСИЈА

Прошетати кроз тајландску џунглу на слону, својеврстан је доживљај. То искуство носимо још из Индије и Цејлона.
Са високог дрвеног постоља седамо у носиљку на леђима; ограђена је дрвеним пречкама са свих страна. Иза ушију, на слоновски врат, смешта се махаут; у руци има штап са металним шпицем на врху. Удара босим ногама по храпавој кожи слона. Ништа се не догађа. Гонич удара све јаче и јаче...
Посматрам како се шире те слоновске уши, розикасте са пегицама и искрзаним провидним ивицама. Љути се и незадовољан је чим их је раширио...
Нагли покрет и извијамо се назад, грчевито се хватам за шипку и крајеве канапа покушавајући да се усправим. Узалуд, наш слон јури узбрдо.
Не помажу узвици гонича, ни његово боцкање оштрим врхом шпицастог штапа у широки слоновски врат. Гране ниских крошњи уплићу нам се у косу, љуљамо се и одскачемо по дрвеној носиљци. И наједном, као да га прође љутња, нагло успорава. Заустави се код широког стабла увијеног пузавицом. Подиже сурлу и рикну. Од његове снажне рике учинило ми се да је затреперио сваки лист око нас.
„Е нећу да идем даље!“, као да је рекао укопавајући се све дубље у блато.
Шта све није учинио махаут да би га покренуо. Најзад је сишао и баш као комарац, што ногама, што штапом, почео је да боцка слона са свих страна. Изненада, остављајући свог гонича, слон јурну у још већи густиш, секући међусобно повезане пузавице, лијане и паучинасте лозице. Улазили смо све дубље у џунглу.
„Аиии! Аиии! АИИИ!“, једва се чуо слабашан глас махаута негде иза нас.
На његов последњи, готово очајнички узвик, слон се заустави, покуша да се окрене, и притом обори два млада дрвета чије лишће нам напуни „кабину“.
„Ааааи....Ааааи...“, глас је био блажи.
Раширене уши се опуштају, сурла се подиже горе, слон се окрете и крену натраг.
Шљап, шљап, лагано померале су се његове ноге. Ивицом огромног стомака скидао је кору са стабала. Стаза је била стрма и неравна и од сваког његовог покрета клизили смо са једног на други крај носиљке. Када смо стигли до махаута, слон се послушно зауставио и савио главу. Врло брзо, сви смо били на месту одакле смо - и пошли!

Најновији број

17. јануар 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa