4. oktobar 2012.4. okt 2012.
DIREKCIJA ZA POLjOPRIVREDU

UPUĆEN ZAHTEV MINISTARSTVU

Berba kukuruza je uveliko u toku, dok je žetva soje i suncokreta uglavnom završena. Posle rata najmanji prinosi kukuruza, što nisu očekivali ni najveći pesimisti. Prvi će posledice osetiti stočari. Direkcija uputila zahtev resornom ministarstvu za pomoć u subvencijama
Mile Mijailović iz Gornje Vranjske posejao je 5,30 hektara kukuruza i hektar soje. Prinos soje je bio ispod dve tone, a kukuruza ukupno oko 10 tona u klipu. Ističe da je to izuzetno loše i nada se da će država pomoći subvencijama.
-Uložio sam maksimum. Zemlja je pripremljena, urađena je zaštita od korova i prehrana đubrivom. Setvu kukuruza sam obavio rano, krajem marta. Ništa nije dalo rezultate jer je suša “odradila svoje“. Imam tri krave, tri junice i tele, dosta svinja i ovaca. Ne želim da ih prodajem. Snalaziću se kako umem da ih sačuvam, a cena hrane će biti ko zna kolika.
Predrag Srdanović, direktor Direkcije za poljoprivredu grada Šapca navodi da su prinosi suncokreta na zadovoljavajućem nivou, čak možda i veći od očekivanih za ovako sušnu godinu i kreću se od 1 do 2,5 tona po hektaru. Smatra da je i soja, koja izuzetno loše reaguje na nedostatak kiše dala zadovoljavajuće prinose od 1,2 do 2 tone.
-Kukuruz koji je zastupljen na najviše površina, na oko 25.000 hektara izuzetno je podbacio. Suša je ove godine bila takvog intenziteta da je nanela mnogo veće štete nego 2011. koja je dala dosta dobre prinose, zahvaljujući zalihama zimske vlage iz 2010. Ove godine usevi su zasejani na parcelama koje su već bile deficitarne vlagom. Kiše nije bilo od 28. maja, što uz izuzetno visoke temperature prvenstveno nije pogodovalo kukuruzu za oplodnju. Ostalo je 30 do 40 odsto neoplođenih biljaka. Imamo prinose čak i ispod tone, sa izuzetkom priobalnih parcela pored nekih rečica i pored Drine gde su prinosi 5 do 6 tona. Prosečan prinos kukuruza ove jeseni je od 2 do 2,5 tona, što je najmanje posle rata. To nisu očekivali ni najveći pesimisti. Uobičajeno se na području Mačve ubere od 7 do 10 tona suvog zrna kukuruza.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa