11. oktobar 2012.11. okt 2012.
OD SEVERA DO JUGA TAJLANDA

BANGKOK DANAS

U Bangkok, glavni grad Tajlanda dolazimo predveče, jednog toplog i kišnog dana na početku monsuna. I mada je ovo naša sedma poseta, uvek nam se čini drugačiji, neponovljiv i magnetski privlačan...Onom ko ga prvi put vidi možda se neće dopasti na prvi pogled - dok ne „začeprka“. Nas dočekuje topli vazduh i luksuzni hotel.
Bankoške ulice i bulevari su ukrašeni fotografijama kraljevskog para u prirodnoj veličini. Poređane su hronološkim redom; od dana venčanja pa do danas, pred proslavu braka kralja Bumibol i kraljice Sirikit. Pripreme uveliko teku na radost tajlandskog naroda.
Bangkoku je tesno! A zauzeo celu plodnu niziju juga.
Stremi gore, ka nebu, jedinom preostalom slobodnom prostoru; ruši stare četvrti, zatrpava klongove, svoja obeležja, da bi na njihovim mestima za tren iznikao još jedan, tri, pet ili čitava četvrt betonskih zgrada...
Sve vreme nesvestan da baš u tom betonu lagano gubi svoju dušu, i nadaleko čuveni orijentalni šarm...
Izašli smo na Sukumvit roud; za samo godinu dana je u potpunosti promenio izgled. Celom dužinom velikog bulevara, pružaju se ogromne „betonske noge“. Stepenicama se penjemo da bi prešli na drugu stranu ulice. Možda ćemo gore, u nekoj od malih železničkih stanica, sačekati „Nebeski voz“, najnovije bankoško čudo, itekako je uspeo da reguliše saobraćaj u najzakrčenijem gradu ove regije. Njegovi stanovnici oduševljeno su dočekali ovaj „nebeski metro“.
Tuk-tuk, otvorena motorizovana rikša, kretala se lagano. Nije pravila „egzibicije“ koje su za nas uvek predstavljale doživljaj.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa