11. oktobar 2012.11. okt 2012.
OKTOBARSKA POSKUPLjENjA

BANKROT KUĆNOG BUDžETA

Povećanje poreza na dodatu vrednost sa 18 na 20 odsto mnogi proizvođači i trgovci iskoristili su da podignu cene osnovnih životnih namirnica, ali i robe široke potrošnje, što je srpske kupce dovelo u još teži finansijski položaj
Ionako tanki novčanici srpskih potrošača postali su još tanji početkom oktobra zbog talasa poskupljenja. Pored opravdanog skoka cena pojedinih namirnica, izazvanog sušom koja je desetkovala poljoprivredne prinose, veća stopa PDV i želja proizvođača i trgovaca za što većom zaradom stavili su kupce u veoma težak položaj, ističe predsednica Udruženja potrošača Šabac Dragana Antonijević-Simić.
- Stižu mnogi prigovori i žalbe potrošača. Nažalost, mi tu ne možemo mnogo da pomognemo, već samo da apelujemo na proizvođače i trgovce da budu pre svega duštveno odgovorni i da poskupljenja, od kojih su neka potpuno opravdana, budu što manja, te da na taj način pomognu građanima u ovom teškom periodu, kaže naša sagovornica.
Šapčani ističu da porast cena osnovnih životnih namirnica predstavlja veliko opterećenje za finansijsku situaciju u porodicama, a istovremeno strahuju od novog skoka cena.
- Nikad nije bilo gore. Mesečna primanja su nam manje od 40 hiljada. Školujemo dva deteta. Ide zima, treba plaćati račune za grejanje. U prodavnici već odavno kupujemo samo ono “najosnovnije“, a sada ćemo i taj spisak morati da skratimo ““ kaže Slavica Marković iz Šapca.
-Uštediću na stvarima koje najviše volim. Odavno sam počela da uskraćujem sebi odlazak u pozorište , knjige. Sada je na redu kvalitetnija garderoba. Spisak namirnica je korigovan, na posao ću umesto autom ići biciklom““ ističe naša sugrađanka Valentina Popović.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa