18. oktobar 2012.18. okt 2012.
STUPA NA SNAGU NOVI PRAVILNIK O POLAGANjU VOŽNjE

SKUPLjE I KOMPLIKOVANIJE

Na vožnju sam krenula pre mesec dana, prvenstveno zbog uvođenja novog Pravilnika. Obuka je sada jednostavnija, a i jeftinije je, kaže sedamnaestogodišnja Jelena
Set Pravilnika o polaganju vozačkog ispita je izašao 24. maja sa odloženom primenom od pet meseci. Trebalo bi da dovede do veće bezbednosti u saobraćaju. Od 25. oktobra počinje njegova primena. Kandidati koji su obuku počeli pre tog datuma moraju je završiti do 25. januara da bi mogli da polažu po starom sistemu, u suprotnom će čitavu obuku morati da prođu iz početka po novim pravilima. Ako nisu položili teorijski deo moraju proći test iz prve pomoći. Svi kandidati će morati da imaju po tri dodatna časa iz teorije i vožnje.
-Novi Pravilnik predviđa 40 teorijskih časova, od toga 30 u učionici a 10 će biti vežbe odslušanog. Čas će trajati 45 minuta. Svako mora biti prisutan na svim predavanjima i može imati najviše tri časa dnevno. Po odslušanoj teoriji dobija se potvrda i podnosi prijava za polaganje tog dela ispita. Posle toga se polaže prva pomoć koju će održavati Crveni krst. Nakon toga će se vaditi lekarsko uverenje koje više nije obavezno pri upisu i tek tada se može pristupiti praktičnoj obuci. Praktični deo će se sastojati od 40 časova i mora se proći vožnja danju i noću, kao i po ulicama slabog, srednjeg i velikog intenziteta, objašnjava Srećko Đurić, direktor Auto-moto kluba Šabac.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa