18. oktobar 2012.18. okt 2012.
ŠABAC MOJE MLADOSTI

PRVE KONjIČKE TRKE U ŠAPCU

Još pre Prvog svetskog rata Šabac je bio poznat po organizovanju konjičkih trka. Kolo jahača „Knez Mihailo“ osnovano je 23. aprila 1888. godine. To je prvi konjički klub osnovan u Srbiji. Već iduće godine b. decembra 1889. godine počeo je da izlazi list „Vitez“. Osnivač i prvi urednik „Viteza“ bio je Milosav Kurtović. Stalni saradnici bili su Vladimir M. Jovanović i Milorad Despotović. Od sedamnaestog broja list se štampa u Beogradu. List je bio organ svih konjičkih klubova u Srbiji. U početku list je izlazio tri puta mesečno a kasnije dva puta. Može se konstatovati da je „Vitez“ bio prvi sportski list ne samo u Šapcu već i u Srbiji.
Iz mog biološkog interneta još nisu izbrisana sećanja na konjičke trke na Šabačkom hipodromu koji se nalazio iza „Mačvinog“ igrališta. Trke su bile galopske i kasačke. Ponekad bi se pojavile i sulke (specijalne lake dvokolice). Pamtim da je često na putu Šabac-Jevremovac na sulkama vozio sin čuvenog trgovca Žarko Gašić. Bio je pravnik, advokat a jedno vreme i direktor Beogradskog Hipodroma.
Posebno su mi ostala u nezaboravu gostovanja čuvenih Kubanskih kozaka. Pre početka galopskih i kasačkih trka, u programu su učestvovali i ruski Kubanski kozaci sa Kubana. Bili su to emigranti posle Oktobarske revolucije. Nisu stanovali u Šapcu, ali su ponekad na svojim konjima i klasičnom odelu sa redenicima preko grudi učestvovali u programu sa vežbama. U toku galopske trke izvodili su razne vežbe: stajali na sedlu ili dubili na glavi, provlačili se ispod konja i mahali sabljama kao da se bore sa neprijateljem. To se zvalo voltižovanje ili na ruskom džigitovke.
Eto sve mi je to u svežem sećanju moje mladosti koje ni deseta decenija života nije prekrila zaboravom.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa