18. oktobar 2012.18. okt 2012.
POLOŽAJ RADNIKA

PRAVA SAMO NA PAPIRU

Vođama sindikalnih organizacija sve teže da sa privatnicima postignu dogovor o poštovanju osnovnih prava zaposlenih. Uloga Sindikata u privatnim kolektivima svedena na nabavku ogreva i zimnice. Pojedinac teško može da se izbori za bolji status na radnom mestu, veću i redovniju platu. Rešenje u kolektivnom delovanju
Socijalno ekonomski položaj zaposlenih bio je centralna tema treće sednice Saveza sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrani, duvanskoj industriji i vodoprivredi, održanoj prošle srede u Veću sindikata u Šapcu. Pored vođa sindikalnih organizacija firmi koje spadaju u navedene delatnosti iz Mačvanskog okruga, skupu je prisustvovao sekretar Vojislav Borisavljević, kao i predsednik Pododbora za vodoprivredu Dragan Lukić.
Uvodna reč pripala je predstavniku radnika šabačke Mlekare Ljubanu Živanoviću. On je prisutne izvestio o nedavnoj obustavi rada u šabačkoj Mlekari i toku pregovora sa rukovodstvom.
-To što se jedna firma vodi kao uspešna ne znači i da je radnicima dobro. Nedavno je proizvodnja spontano obustavljena tri sata. Ljudi su se okupili da čuju rezultata dogovora sa direktorom i to je poprimilo oblik kraćeg štrajka. Nismo hteli da radimo dok nam ne počnu isplaćivati zaostale lične dohotke. Tražili smo samo ono što smo zaradili. Ništa više - rekao je predsednik Sindikata u Mlekari „Šabac“ Živanović, i naveo da je tog dana postignut dogovor kojim mnogi nisu zadovoljni, ali je za sada priča o štrajku završena.
-Izvršni odbor sindikalne organizacije tada je sprečio da firma stane. Da li je to dobro ili loše ne znamo, ali za sada je tako. Obećali su nam i povećanje zarade od prvog novembra. No, činjenica je da su mnogi od nas i dalje nezadovoljni ““ tvrdi Živanović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa