18. oktobar 2012.18. okt 2012.
SVETSKI FORUM ZA DEMOKRATIJU

ŠABAC PREDSTAVLjEN SVETU

Prošle nedelje u Savetu Evrope u Strazburu je održan „Svetski forum za demokratiju“. Skup je otvorio Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun. Jedan od učesnika u delegaciji Srbije na ovom događaju bio je i pomoćnik gradonačelnika Šapca Aleksandar Požgaj
Strazbur je sedište mnogih evropskih institucija i mesto gde se donose konkretne odluke. Svetski forum za demokratiju je globalni projekat koji je okupio više od hiljadu političara i stručnjaka iz celog sveta, kaže Požgaj.
Ban Ki-Mun je u svom govoru naglasio da je situacija u svetu izuzetno opasna i pozvao sve prisutne da svoje probleme rešavaju mirnim putem, bez nasilja i da se okrenu političkom rešenju problema. Posle govora Generalnog sekretara UN, borac za ljudska prava iz Jemena Tavakula Karman, dobitnica Nobelove nagrade za mir u 2011. godini, pozvala je zemlje članice UN da toj svetskoj organizaciji omoguće da izađe iz paralize i ojača svoje kapacitete.
-Forum je dao odgovore na ekonomske, socijalne i političke izazove koji utiču na naše društvo danas, najavio buduće događaje i predložio nove inicijative usmerene ka jačanju demokratije svuda u svetu. Na ovom događaju imao sam priliku da razmenim iskustva, a između ostalog predstavim i grad Šabac ljudima na odgovornim funkcijama iz različitih država sveta, kao što su Rusija, Poljska, Rumunija, Jermenija, Azerbejdžan, Gruzija, Maroko, Tunis, Senegal, Jemen i mnogi drugi. Sa predstavnicima Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore sam posebno razgovarao oko jačanja regionalne saradnje, moguće saradnje grada Šapca i tražnja zajedničkih interesa, rekao je pomoćnik gradonačelnika po povratku iz Strazbura.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa