18. oktobar 2012.18. okt 2012.
DIREKTOR ŠABAČKE FILIJALE NSZ BRANKO FILIPOVIĆ

DELOTVORNE MERE U SMANjENjU NEZAPOSLENOSTI

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Šapcu trenutno 11. 366 lica. Najugroženiji radnici sa trećim i četvrtim stepenom stručne spreme. Sa ciljem povećanja zaposlivosti i kompentencije osoba bez posla šabačka filijala NSZ godinama u nazad sprovodi niz aktivnih mera
Uprkos manjim sredstvima iz republičkog budžeta za pomoć nezaposelnima i podsticajne mere zapošljavanja, šabačka filijala NSZ je i tokom 2012. organizovala brojne obuke, programe, sajmove osmišljene sa ciljem da pomognu našim sugrađanima da se bolje pozicioniraju na tržištu rada.
- Uloga Nacionalne službe za zapošljavanje je povećanje zaposlivosti nezaposlenih lica, povećanje njihovih mogućnosti i stručnosti. S tim u vezi, mi iz godine u godinu sprovodimo niz programa, kako bi se nezaposleni lakše i bolje snašli na tržištu rada ““ istakao je Branko Filipović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje- filijala Šabac.
Namenske obuke za tržište rada su višegodišnja praksa. Proteklih meseci, deset lica je obučeno za poslove zavarivača, dok je još deset dobilo osnovne pouke iz računovodstva. Šta su bili kriterijumi za odabir kandidata?
- Lica koja su odabrana za pohađanje pomenute obuke, morala su imati odgovarajuća predznanja iz konkretne oblasti. U prvom slučaju, to su nezaposleni sa zanimanjima iz mašinskog ili metalskog smera, a kod selekcije za obuku za računovođe, učesnici su isključivo morali biti diplomirani ekonomisti. Pored toga, od njih su se zahtevala i dobra informatička znanja, jer će njihovi budući poslovi podrazumevati umeće elektronskog poslovanja.
Kolika je uspešnost ovih programa, i čime polaznici raspolažu po njihovom okončanju?
- Obuke koje organizujemo olakšavaju prve korake u traženju posla. One predstavljaju nadogradnju na stečena, bazična znanja. Usvajanjem novih veština i specifičnih znanja, kandidati postaju sigurniji i samopouzdaniji pred poslodavcem. Kada je, konkretno, reč o kursu za računovođe, nezaposlenima je to dobra polazna osnova za profesionalno osposobljavanje iz oblasti ekonomije i računovodstva i za prilagođavanje zahtevima budućeg posla. S obzirom da je reč o kandidatima koji do sada nisu radili, ova obuka će im pomoći da nakon dve godine rada u struci, lakše steknu uslov za polaganje ispita za ovlašćenog računovođu.
Dakle, obuke generalno, povećavaju stručnost i kompetentnost nezaposlenih na tržištu rada i čine ih interesantnijim poslodavcima. Kolika je njihova uspešnost govori i podatak od prošle godine da je, nakon završene obuke za zavarivače, od deset polaznika, njih šestorica, u roku od pet meseci dobilo posao. Slična očekivanja imamo i u ovoj godini, jer postoji veliko interesovanje privrednika i za novu grupu obučenih računovođa.
Pored ovih, organizovali ste i posebne obuke kod poslodavaca.
- Naš sistem obrazovanja nije takav da učenike posebno obučava za rad na konkretnim mašinama i sistemima, pa često nedostaju specifična znanja koja poslodavci zahtevaju i od manje iskusnih radnika. Služba nastoji da problem premosti obukama za potrebe poznatog poslodavca, i da kandidate „naoruža“ novim znanjima i približi zahtevima konkretnog posla. U skladu sa tim, mi selektujemo lica iz traženog obrazovnog profila i obučavamo ih o našem trošku. Po okončanju obuke, poslodavci dobijaju osposobljenog radnika koji može da zadovolji njihove kriterijume. Ove godine je na ovakav način do posla došlo 17 lica.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa