25. oktobar 2012.25. okt 2012.
KAPITALNO DELO NENADA GRUJIČIĆA, U IZDANjU “BRANKOVOG KOLA“

ANTOLOGIJA SRPSKE POEZIJE

Ovaj jedinstveni izbor antologijskih ostvarenja srpskih pesnika datira od 1847. godine, kad je u Beču štampana prva pesnička knjiga Branka Radičevića, pod nazivom PESME, pa sve do 2000. Zastupljeni su svi književni pravci, i sve pesničke forme, bez predrasuda, sa jedinim ciljem da se ono najbolje na srpskoj pesničkoj sceni ponudi čitaocima, književnoj kritici i istoriji književnosti.
Knjiga je posebno važna za naš zavičaj, jer su u njoj našli mesta pesnici iz Podrinja brojnije nego što je bio slučaj ranijih decenija!
Iz našeg regiona u antologiju su ušli: MILORAD POPOVIĆ ŠAPČANIN, STANISLAV VINAVER, OSKAR DAVIČO, i TOMISLAV MARINKOVIĆ.
O Šapčaninu, koji je zastupljen sa tri pesme, u poglavlju o srpskom romantizmu, kaže se: “Milorad Popović Šapčanin je sentimentalni pesnik romantizma. Svestrani je pisac gotovo svih književnih žanrova.“
U poglavlju o pesnicima dvadesetog veka, o Vinaveru, koji je zastupljen sa šest pesama, između ostalog, stoji: „Vinaver prevazilazi atribute naše moderne i započinje stazu prave srpske avangarde. Duhovit i ironičan, satiričar i polemičar kakvog nismo imali... prevodilac i intelektualac širokih interesovanja, doprinosio, je razbijanju malograđanskih klišea u poimanju umetnosti i poezije“.
Govoreći o Daviču, koji je ušao u antologiju takođe sa šest pesama, Grujičić naglašava: „Od, svih nadrealista, najduže trajanje ostvario je ponajpre Oskar Davičo, kao pesnik jarkih slika i prodora u jeziku. Davičo je oživotvorio svoju poeziju autobiografskim fantazmama, napustivši zadate konture nadrealističkih preporuka o tome kako se piše i živi“

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa