25. oktobar 2012.25. okt 2012.
ODRŽANO PREDAVANjE U MANASTIRU ILINjE

ZA KRST ČASNI I SLOBODU ZLATNU

O ulozi crkve i sprezi sveštenstva i vojske u balkanskim ratovima, i ne samo u balkanskim ratovima, o časti, pre svega
U posebnom ambijentu manastira Ilinje, protekle subote je, nakon večernje službe, vršena Sveta tajna jeleosvećenja. Poklonici iz raznih delova Srbije, Makedonije, Vojvodine, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije (bivša Jugoslavija u malom) potom su prisustvovali predavanju „Za krst časni i slobodu zlatnu“. Govorili su iguman Isaija Joksimović, prota Dragomir Ostojić, pukovnik dr Rade Rajić, i Nikola Živković, istoričar i novinar.
Prisutne je najpre pozdravio iguman manastira rečima: „Srpski narod mora da poznaje svoju istoriju i religiju, da bude čestit i pravedan, da bi imao svoju budućnost. Nekada su i sveštenici i vojnici išli u rat sa verom u Boga, pre toga se pričestivši. Crkva je tada imala ozbiljnu ulogu, vodila, davala duhovnu snagu. Tu ulogu moramo danas da razvijamo“.
- Ovo je teška tema i za istoričare, ja sam sveštenik SPC, istakao je prota Dragorad. Nije čudo što su se ovde odvijali veliki ratovi, Balkan je mesto gde su se oduvek ukrštali putevi, nacije i vere. U Prvom svetskom ratu izgubili smo trećinu stanovništva, u Drugom ““ milion i po ljudi. Sveštenici i crkva su bili uvek uz narod, a u narodu je bilo primera viteštva, ali i teških primera izdajstva. Mi moramo da se pogledamo u ogledalo koje niti ulepšava, niti nas čini ružnijima, nego da vidimo sebe baš onakvima kakvi jesmo. Da vidimo šta smo grešili i kako ćemo dalje, da ne grešimo više.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa