25. oktobar 2012.25. okt 2012.
NAŠI U DIJASPORI

ZORANOVE NOVE ZORE

Nju Džersi zovu državom baštom (State Garden). Tako piše i na registarskim tablicama vozila ove savezne države Amerike. Počinje odmah od reke Hadson (preko je svetski megalopolis Njujork), odnosno od istoimene države, pa - omeđena sa zapada Pensilvanijom, sa istoka Atlanskim okeanom ““ pruža se sve do Merilenda, na jugu. I sva je u šumama, baštama, u beskrajnom zelenilu, rekama i jezerima...
Ovog neobično sunčanog i toplog januara za ovu državu, to obilje šumskog rastinja moglo se jasno videti, uprkos zimi i ogolelom drveću, a lepotu predela i sliku putnika ““ namernika, upotpunjavala su jata divljih gusaka koja su, na svom putu sa severa Kanade do Meksika i centralne Amerike, na jugu, sletala kraj jezera i reka u Nju Bronsviku u i Piskatoveju.
Upravo u prelepom (po broju stanovnika znatno manjem, a po prostoru većem od Šapca ) Piskatoveju, živi dr Zoran Gajić, redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta RADGERS, rođeni Šapčanin. U prijatnom i lepo uređenom stanu, u kome je sve podređeno dvogodišnjem Zokiju, sa Zoranom još žive supruga Verica, magistar mašinstva, asistent na istom Univerzitetu, i sestrić Goran, student prve godine postdiplomskih studija na Elektrotehnici. Zoran Gajić je bio šahovski juniorski prvak Jugoslavije, ali ništa na šah ne podseća danas u njegovom stanu. Najprisutnije su igračke malog Zokija, sa kojima profesor Gajić provodi sve svoje slobodno vreme. Sada, kao redovan profesor, ima više vremena za sebe, a i nauka ““ do skora neprikosnovena u njegovom životu ““ nije u prvom planu. To za one koji su poznavali Zorana Gajića, rođenog u ulici Stojana Novakovića u Šapcu 1949. godine, koji je u rodnom gradu, jedno vreme, kao magistar elektrotehnike, krajem sedamdesetih, u Gimnaziji i Pedagoškoj akademiji, predavao matematiku i računare, izgleda neverovatno. Jer, sve što je voleo i čemu je život posvetio Zoran Gajić, bila je - sve do rođenja sina ““ nauka. Po objavljenim radovima u svetski poznatom stručnom časopisu AUTOMATIKA, EEE TRANSAK-TIONS AUTOMATIK CENTRAL, INTERNATIONAL JOURNAL of CONTROL i drugima (ukupno do sada više od 40 objavljenih radova), bio je 1991. godine treći u svetu naučnik u ovoj oblasti, a 1992. četvrti... Posle je došla ženidba i dolazak sestrića Gorana na studije u SAD, na Univerzitetu RADGERS, pa je, prirodno, i pored sve želje i ljubavi, bilo manje vremena za istraživanja i pitanja, za napredovanje (večno) u svetu formula, brojeva i još nedokučenih svetova atomistike. Bavljenje naukom Zoran Gajić nije prekinuo, samo je napravio predah. A i prethodnih 12 godina bili su žestoki, po 20 i više časova dnevno posvećenih svetu brojki.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa